sandacz w piekarniku z pieczonymi ziemniakami

pyszne i zdrowe danie rybne na święta i dni powszednie! Sandacz pieczony w piekarniku z ziemniakami nie jest trudny do przygotowania. Minimalny wysiłek i czas, a na stole masz pełne danie,które każdego dnia zamieni się w świąteczny. A dzieci to uwielbiają!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 22 % 5 g
węglowodany 39 % 9 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sandacza w piekarniku z ziemniakami? przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz wziąć rybę w całej tuszy i pokroić ją samodzielnie lub natychmiast wziąć filet rybny bez kości. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do rozmrożenia. Następnie zetrzyj nadmiar wilgoci i pokrój rybę na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij ziemniaki wodą, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut, aż do połowy ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ziemniaki w plastry o grubości 1,5-2 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę i posmaruj ją olejem roślinnym. Biorę formę ceramiczną. Naprzemiennie kawałki ryby i ziemniaków włóż wszystko do naczyń do pieczenia. Posyp solą i przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i posiekaj cebulę. Połóż posiekaną cebulę na powierzchni ryby z ziemniakami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Majonez wymieszaj z musztardą i wodą. Podlej całą zawartość. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 35 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem sowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wyjmij formę z piekarnika, posyp tartym serem i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. W tym czasie ser topi się na powierzchni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sandacz z ziemniakami w piekarniku jest gotowy! Ułóż rybę na talerzach i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy