skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec babeczki w papierowych foremkach? Przygotuj wszystkie składniki. Użyj mąki pszennej najwyższej jakości, jaj kategorii C1, kefir można zastąpić jogurtem domowym, możesz wybrać dowolny dżem: wiśniowy, truskawkowy, Morelowy, Pomarańczowy i inne.
Krok 2:
Do miski, w której wyrabiasz ciasto, przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie. Dodaj cukier do przesianych składników i wymieszaj.
Krok 3:
Weź mniejszy pojemnik i połącz w nim kefir, jajko kurze i olej roślinny, wymieszaj. Nie musisz ubijać masy, po prostu wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Włóż powstałą płynną masę do miski z suchą mieszanką. Użyj drewnianej łyżki, aby szybko zagnieść masę. Musisz ugniatać szybko, ale ostrożnie, aby w cieście nie tworzył się nadmiar glutenu. Gładkość ciasta nie jest konieczna, ponieważ wtedy gotowe babeczki okażą się twarde. Gotowe ciasto powinno być luźne i lekko grudkowate.
Krok 5:
Ustaw miękkie formy papierowe w formie z okrągłymi wycięciami, dzięki czemu babeczki będą miały kształt. Jeśli używasz twardych form papierowych, nie musisz ich dodatkowo wzmacniać. Włóż trochę ciasta do papierowych foremek. Ciasto powinno całkowicie zakryć dno kokilek.
Krok 6:
W cieście pośrodku zrób wgłębienia, możesz użyć łyżki lub możesz po prostu zanurzyć palec w wodzie. Włóż dżem do zagłębienia (mój jest pomarańczowy).
Krok 7:
Przykryj dżem ponownie ciastem prawie równo z papierowymi foremkami.
Krok 8:
Piecz babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kokilek, temperatury i konstrukcji piekarnika. Podczas pieczenia babeczki wyrosną i zarumienią się.
Krok 9:
Wyjmij gotowe babeczki z piekarnika, pozwól im trochę ostygnąć, udekoruj według własnych upodobań i podawaj z herbatą.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
jeśli nie chcesz dodawać proszku do pieczenia do ciasta, możesz go zastąpić sodą. Proporcje będą następujące: 1 łyżeczka proszku do pieczenia = ½ łyżeczki sody + ¼ łyżeczki octu stołowego. Jeśli przepis wskazuje mniej / więcej proszku do pieczenia niż 1 łyżeczka-proporcje sody i octu będą również mniejsze / większe niż wskazane, należy zachować ostrożność.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g