jagnięcina z ziemniakami w piekarniku

na stole noworocznym możesz podać jagnięcinę z ziemniakami. Do tego dania możesz wziąć dowolne części jagnięciny. Miałem małe kawałki z kością. Można je było upiec w całości, ale w ostatniej chwili zmieniłem zdanie i pokroiłem na kilka kawałków. W każdej formie jagnięcina z ziemniakami spodoba się wszystkim koneserom tego rodzaju mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 33 % 9 g
153 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Baraninę umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Jeśli jagnięcina z kośćmi (jak moja, nie możesz jej pokroić, ale upiec w całości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki obierz. Pozostaw małe ziemniaki w całości, pokrój duże bulwy na 2-3 części. Pokrój główkę czosnku w poprzek na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W młynie zmielić liście laurowe, kolendrę i ziarna pieprzu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz jagnięcinę, ziemniaki, cytrynę, czosnek, olej, tymianek, sól i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż mięso z ziemniakami do żaroodpornego naczynia do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C przez około 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy