jagnięcina z ziemniakami w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Baraninę umyć, osuszyć i pokroić na średnie kawałki. Jeśli jagnięcina z kośćmi (jak moja, nie możesz jej pokroić, ale upiec w całości.
Krok 2:
Umyj ziemniaki obierz. Pozostaw małe ziemniaki w całości, pokrój duże bulwy na 2-3 części. Pokrój główkę czosnku w poprzek na 2 części.
Krok 3:
W młynie zmielić liście laurowe, kolendrę i ziarna pieprzu.
Krok 4:
Połącz jagnięcinę, ziemniaki, cytrynę, czosnek, olej, tymianek, sól i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Włóż mięso z ziemniakami do żaroodpornego naczynia do pieczenia.
Krok 6:
Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C przez około 1 godzinę.
Krok 7:
Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g