skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec podudzie z indyka w rękawie? Odmierz potrzebne składniki na początek. Indyki są w różnych rozmiarach, więc zwróć na to uwagę - podałem objętość w kilogramach. W kawałkach ktoś może mieć 1-3 nogi indyka. Mam 1 goleń, jak widać.
Krok 2:
Zajmij się przygotowaniem marynaty. Nie ma tajemnic i sztuczek - po prostu mieszasz wszystko w jednym pojemniku. Możesz dodać coś innego, jeśli chcesz, dla aromatu i smaku.
Krok 3:
Połącz miód, sos sojowy, musztardę, czarny pieprz i sól w misce. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Mam taką mieszankę.
Krok 4:
Dobrze opłucz udko indyka pod bieżącą wodą, wyrwij pióra, jeśli są obecne. Dobrze osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 5:
Posmaruj nogę indyka ze wszystkich stron marynatą. Umieść mięso do marynowania przez noc w lodówce. Przykryj go pokrywką lub folią spożywczą.
Krok 6:
Włóż marynowaną podudzie wraz z marynatą do rękawa do pieczenia. Połóż tam gałązki rozmarynu. Zawiąż torbę i przebij ją w kilku miejscach, aby umożliwić ucieczkę pary. Piecz nogę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.
dawno temu upiekłam podudzie z indyka w marynacie musztardowo-cebulowej. Niedawno zobaczyłem dobrą podudzie i postanowiłem ugotować ją w innej marynacie. Dzięki rękawowi noga dobrze się piecze i zachowuje soczystość, a rozmaryn nadaje potrawie subtelny aromat iglasty.
jeśli chcesz, aby indyk był chrupiący, 5 minut przed wyłączeniem piekarnika odetnij rękaw do pieczenia i pozostaw mięso otwarte. Radzę w tym czasie nie odchodzić od piekarnika i monitorować proces.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g