podudzie z indyka w piekarniku w rękawie

soczysty, aromatyczny, rumiany, łatwy do zrobienia! Podudzie z indyka w piekarniku w rękawie jest przygotowywane bardzo prosto i szybko. Cały czas spędza się na marynowaniu mięsa, które najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 29 % 8 g
węglowodany 18 % 5 g
150 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec podudzie z indyka w rękawie? Odmierz potrzebne składniki na początek. Indyki są w różnych rozmiarach, więc zwróć na to uwagę - podałem objętość w kilogramach. W kawałkach ktoś może mieć 1-3 nogi indyka. Mam 1 goleń, jak widać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zajmij się przygotowaniem marynaty. Nie ma tajemnic i sztuczek - po prostu mieszasz wszystko w jednym pojemniku. Możesz dodać coś innego, jeśli chcesz, dla aromatu i smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz miód, sos sojowy, musztardę, czarny pieprz i sól w misce. Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Mam taką mieszankę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze opłucz udko indyka pod bieżącą wodą, wyrwij pióra, jeśli są obecne. Dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj nogę indyka ze wszystkich stron marynatą. Umieść mięso do marynowania przez noc w lodówce. Przykryj go pokrywką lub folią spożywczą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż marynowaną podudzie wraz z marynatą do rękawa do pieczenia. Połóż tam gałązki rozmarynu. Zawiąż torbę i przebij ją w kilku miejscach, aby umożliwić ucieczkę pary. Piecz nogę w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Określ czas i temperaturę za pomocą piekarnika.

dawno temu upiekłam podudzie z indyka w marynacie musztardowo-cebulowej. Niedawno zobaczyłem dobrą podudzie i postanowiłem ugotować ją w innej marynacie. Dzięki rękawowi noga dobrze się piecze i zachowuje soczystość, a rozmaryn nadaje potrawie subtelny aromat iglasty.

jeśli chcesz, aby indyk był chrupiący, 5 minut przed wyłączeniem piekarnika odetnij rękaw do pieczenia i pozostaw mięso otwarte. Radzę w tym czasie nie odchodzić od piekarnika i monitorować proces.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy