skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże brokuły, główka kapusty powinna być jasnozielona i elastyczna w dotyku. Oczywiście możesz wziąć mrożoną kapustę, ale w tym przypadku należy ją dobrze rozmrozić i spuścić cały płyn. Używaj dużych jaj, najlepiej domowych, w skrajnych przypadkach co. Domowe jajka różnią się nie tylko wielkością, ale także mają jaskrawo zabarwione żółtko, co nada gotowemu daniu piękny kolor.
Krok 2:
Kapusta jest bardzo dobrze spłukana - w małych kwiatostanach gromadzi się dużo brudu, więc zwróć szczególną uwagę na proces mycia kapusty. Odetnij łodygę i podziel kapustę na kwiatostany o pożądanej wielkości. Nie zostawiaj ich zbyt dużych - konieczne jest, aby nadal wygodnie było jeść gotowe danie!
Krok 3:
W rondlu zagotuj wodę, trochę soli, dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 2-3 minuty. Nie gotuj przez długi czas - wszystkie korzyści znajdują się w surowej i półsurej kapuście.
Krok 4:
Spuść wodę, wrzuć kapustę na sito i trzymaj pod zimną bieżącą wodą. Ta procedura jest konieczna, aby zachować jasnozielony kolor kapusty.
Krok 5:
Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania naszego Dania. Rozłóż kapustę. Pamiętaj, że jeśli naczynia mają tendencję do przyklejania się do kształtu, posmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego lub masła.
Krok 6:
Lekko ubij jajka widelcem.
Krok 7:
Sól. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy do masy jajecznej. Dla niektórych wystarczy tylko mielona papryka lub papryka, a ktoś zdecyduje się doprawić ją czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi lub kozieradką. A może zdecydujesz się dodać świeże zioła (koperek, pietruszka, kolendra) lub ząbek świeżego czosnku lub cebuli.
Krok 8:
Dodaj połowę startego sera do masy jajecznej. Ser może być dowolny: twardy, półstały, a nawet z pleśnią. Wymieszać.
Krok 9:
Napełnij powstałą masę kapustą.
Krok 10:
Posyp pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Jajka powinny się ugotować i dobrze zachować kształt, a ser powinien się stopić.
Krok 11:
Podawaj danie na gorąco. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g