brokuły z jajkiem i serem w piekarniku

brokuły w piekarniku z serem i jajkami-smaczne i zdrowe! Pyszne i zdrowe danie z najzdrowszej kapusty brokułowej z dodatkiem sera i jajek. Przygotowuje się szybko, przy minimalnych kosztach. Danie może być podawane jako samodzielne na śniadanie lub podwieczorek lub jako dodatek na lunch lub kolację!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 6 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 27 % 4 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Weź świeże brokuły, główka kapusty powinna być jasnozielona i elastyczna w dotyku. Oczywiście możesz wziąć mrożoną kapustę, ale w tym przypadku należy ją dobrze rozmrozić i spuścić cały płyn. Używaj dużych jaj, najlepiej domowych, w skrajnych przypadkach co. Domowe jajka różnią się nie tylko wielkością, ale także mają jaskrawo zabarwione żółtko, co nada gotowemu daniu piękny kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kapusta jest bardzo dobrze spłukana - w małych kwiatostanach gromadzi się dużo brudu, więc zwróć szczególną uwagę na proces mycia kapusty. Odetnij łodygę i podziel kapustę na kwiatostany o pożądanej wielkości. Nie zostawiaj ich zbyt dużych - konieczne jest, aby nadal wygodnie było jeść gotowe danie!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W rondlu zagotuj wodę, trochę soli, dodaj posiekaną kapustę i gotuj przez 2-3 minuty. Nie gotuj przez długi czas - wszystkie korzyści znajdują się w surowej i półsurej kapuście.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę, wrzuć kapustę na sito i trzymaj pod zimną bieżącą wodą. Ta procedura jest konieczna, aby zachować jasnozielony kolor kapusty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj żaroodporną formę do przygotowania naszego Dania. Rozłóż kapustę. Pamiętaj, że jeśli naczynia mają tendencję do przyklejania się do kształtu, posmaruj formę niewielką ilością oleju roślinnego lub masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko ubij jajka widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól. Na tym etapie możesz dodać ulubione przyprawy i przyprawy do masy jajecznej. Dla niektórych wystarczy tylko mielona papryka lub papryka, a ktoś zdecyduje się doprawić ją czosnkiem w proszku, ziołami prowansalskimi lub kozieradką. A może zdecydujesz się dodać świeże zioła (koperek, pietruszka, kolendra) lub ząbek świeżego czosnku lub cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj połowę startego sera do masy jajecznej. Ser może być dowolny: twardy, półstały, a nawet z pleśnią. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij powstałą masę kapustą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp pozostałym startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Jajka powinny się ugotować i dobrze zachować kształt, a ser powinien się stopić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj danie na gorąco. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy