skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować ziemniaki & quot; Idaho & quot; w piekarniku musisz przygotować niezbędne produkty, aby niczego nie przegapić i nie zapomnieć. Wybierz ziemniaki średniej wielkości i o odpowiednim kształcie, aby wygodnie było je pokroić w plasterki. Dokładnie opłucz bulwy sztywną szczotką, ponieważ ziemniaki będą pieczone ze skórką, ważne jest, aby jak najbardziej oczyścić skórę.
Krok 2:
W przestronnej misce połącz olej roślinny, musztardę, sól, mieloną paprykę, keczup (dowolny stopień pieczenia), czosnek (możesz wziąć świeży, zmiażdżony na kleik, ale bardziej podoba mi się aromat granulatu, nie jest tak agresywny i ostry). Danie można & quot;wzmocnić & quot; według własnego gustu dodatkowymi przyprawami, takimi jak czarny mielony pieprz, ostra mielona papryka, chili,...
Krok 3:
Dodaj czyste i drobno posiekane warzywa: natkę pietruszki i koperek (potrzebujesz tylko miękkich wierzchołków, twardej części, łodygi należy usunąć).
Krok 4:
Wymieszaj i do tej maślanej pikantnej mieszanki włóż ziemniaki pokrojone w plastry i wstępnie blanszowane przez 2-3 minuty we wrzącej wodzie. Wymieszaj ziemniaki łyżką lub rękami, aby każdy milimetr ziemniaka był pokryty "sosem".
Krok 5:
Ułóż kliny ziemniaczane w jednej warstwie na blasze do pieczenia. Papier pergaminowy nie jest konieczny, ponieważ obfitość oleju nie pozwoli ziemniakom przykleić się do blachy do pieczenia, ale dla bezpieczeństwa możesz użyć papieru pergaminowego lub specjalnych mat do pieczenia.
Krok 6:
Włóż ziemniaki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 30 minut. Nie trzeba go mieszać. Gotowe ziemniaki & quot; Idaho & quot; powinny ładnie się zrumienić i zmięknąć w środku.
niesamowity w smaku pieczony ziemniak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g