tortille żytnie bez drożdży w piekarniku

Szybkie tortille dietetyczne! Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne chude tortille żytnie. Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz teraz zrobić białego chleba drożdżowego, ten przepis jest właśnie dla ciebie!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 9-15 września

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 81 % 34 g
188 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Dodaj sól, sodę, stewię (lub cukier). Wymieszaj wszystko, co dobre.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce wymieszaj wodę z olejem roślinnym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mieszaninę wody i masła do mąki. Dobrze wymieszaj widelcem, aż trudno będzie przeszkadzać. Następnie ugniataj rękami. Ciasto nie powinno być zbyt ciasne i lekko przylegać do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj kulkę z ciasta, przykryj folią lub pokrywką i wyślij do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Deskę lub miejsce, w którym będziesz rozwałkować ciasto, posyp odrobiną mąki żytniej i rozwałkuj ciasto. Grubość zależy od tego, jakie tortille chcesz twarde lub miękkie. Im cieńsze ciasto zostanie rozwałkowane, tym twardsze i chrupiące będą tortille. Aby były miękkie, rozwałkuj o grubości około 1 cm, aby były twarde - 0,5 cm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na rozwałkowanym cieście za pomocą szklanki lub innych specjalnych urządzeń wycinamy koła. Możesz również pokroić nożem na kwadraty, romby lub wyciąć różne kształty za pomocą foremek do ciastek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż nasze tortille na blasze wyłożonej pergaminem i przebij widelcem, aby równomiernie się upiekły i nie tworzyły bąbelków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż tortille do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 10-15 minut. Jeśli ciasta są gęste i zrumienione, są gotowe. Ale nie przegap chwili, bo się spalą.

te tortille to tylko dar niebios. Po pierwsze, bardzo łatwe do przygotowania, po drugie dietetyczne, bez drożdży i białej mąki pszennej, co dodaje im korzyści.
mają neutralny smak. Z nich można uformować kanapkę z warzywami, ziołami, serem, produktami mięsnymi lub posmarować miodem lub dżemem. Można je również jeść z pierwszym lub drugim daniem w kęsie.
mogą być również bardziej miękkie, na przykład do kanapek, i twardsze i bardziej chrupiące, jeśli naprawdę lubisz chrupać jak ja.
więc koniecznie wypróbuj te tortille żytnie zrobić w domu w piekarniku i stanie się Twoim stałym ulubionym daniem, zamiast chleba kupionego w sklepie, dla całej rodziny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Stewia - 18   kcal/100g

Podobne przepisy