skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec sandacza w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Oczyść sandacza z łusek, usuń wnętrze i skrzela. Dobrze opłucz tuszę rybną pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Mam śmietanę 15% tłuszczu.
Krok 2:
Na rybie wykonaj kilka cięć w niewielkiej odległości od siebie. Skrop rybę na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny. Posyp rybę ze wszystkich stron solą i przyprawami do ryb. Wetrzyj je w rybę. Następnie posmaruj sandacza olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby ryba nie wysychała podczas pieczenia. Olej utworzy cienką warstwę na całej powierzchni. Połóż przygotowaną rybę na arkuszu folii.
Krok 3:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie. Połóż posiekaną cebulę pod rybą, po bokach wokół niej i możesz trochę w środku.
Krok 4:
Na Zewnątrz obficie posmaruj tusze ryb kwaśną śmietaną.
Krok 5:
Owiń folię wokół ryby w formie łodzi i przenieś do naczynia do pieczenia. Idealną opcją będzie metalowa forma.
Krok 6:
Piecz rybę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowa ryba zrumieni się i stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i przenieś na talerz z folią.
Krok 7:
Podawaj sandacza pieczonego w śmietanie na gorąco! Smacznego!
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sandacz gotowany - 97 kcal/100g
- Sandacz - 89 kcal/100g
- Sandacz świeży - 84 kcal/100g
- Sandacz nadziewany - 144 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g