sandacz w śmietanie w piekarniku pieczony

proste, szybkie i pyszne danie na świąteczny stół! Sandacz w śmietanie pieczony w piekarniku zostanie ugotowany nawet przez początkującego kucharza. Okazuje się, że jest to najsmaczniejsze, dietetyczne, lekkie, delikatne i soczyste danie. Nadaje się do serwowania na codziennym i świątecznym stole.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 75 % 15 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 5 % 1 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec sandacza w śmietanie w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Oczyść sandacza z łusek, usuń wnętrze i skrzela. Dobrze opłucz tuszę rybną pod bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar wilgoci. Mam śmietanę 15% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na rybie wykonaj kilka cięć w niewielkiej odległości od siebie. Skrop rybę na zewnątrz i wewnątrz sokiem z cytryny. Posyp rybę ze wszystkich stron solą i przyprawami do ryb. Wetrzyj je w rybę. Następnie posmaruj sandacza olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby ryba nie wysychała podczas pieczenia. Olej utworzy cienką warstwę na całej powierzchni. Połóż przygotowaną rybę na arkuszu folii.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i pokrój w półpierścienie. Połóż posiekaną cebulę pod rybą, po bokach wokół niej i możesz trochę w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na Zewnątrz obficie posmaruj tusze ryb kwaśną śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owiń folię wokół ryby w formie łodzi i przenieś do naczynia do pieczenia. Idealną opcją będzie metalowa forma.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz rybę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 35-40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem. Gotowa ryba zrumieni się i stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij go z piekarnika i przenieś na talerz z folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj sandacza pieczonego w śmietanie na gorąco! Smacznego!

w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sandacz gotowany - 97   kcal/100g
  • Sandacz - 89   kcal/100g
  • Sandacz świeży - 84   kcal/100g
  • Sandacz nadziewany - 144   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy