ziemniaki pod futrem w piekarniku

pachnące, smaczne, satysfakcjonujące! Na dzień powszedni i wakacje! Gotowanie ziemniaków pod futrem w piekarniku jest bardzo łatwe, wcale nie kłopotliwe i krótkotrwałe. Nie więcej niż godzinę i gotowe pachnące gorące pod pysznym nadzieniem z szynki, kwaśnej śmietany i sera. Świetna opcja na rodzinny obiad i świąteczny stół!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 39 % 11 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ziemniaki pod futrem w piekarniku? Przygotuj niezbędne produkty. Mam szynkę, zrobi to również każda gotowana kiełbasa lub boczek. Zawartość tłuszczu w śmietanie może być dowolna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, posiekaj w wygodny sposób. Możesz przepuścić czosnek przez prasę lub zetrzeć na drobnej tarce lub drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wstępnie obrane ziemniaki w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz pokrojone ziemniaki, cebulę, mielony czosnek, czarny pieprz, zioła prowansalskie. Sól, dodaj olej roślinny. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz użyć dowolnych przypraw i przypraw do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dla" futra & quot; szynkę pokrój na małe kawałki o dowolnym kształcie. Na przykład cienkie kostki lub kostki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz szynkę, ser i śmietanę. Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść ziemniaki w naczyniu do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C, aż prawie się ugotuje, około 30 minut. Czas gotowania może się różnić, ponieważ zależy od funkcji piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Sprawdź, czy ziemniaki są ugotowane, przekłuwając kółko widelcem. Jeśli ziemniaki są prawie miękkie, wyjmij formę z piekarnika. Jeśli ziemniaki wyschną podczas gotowania, przykryj formę warstwą folii.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotowane & quot; futro & quot; ułożyć na ziemniakach równomierną warstwą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż formę z powrotem do piekarnika i gotuj naczynie przez około 15 minut dłużej. & quot; Futro & quot; powinno chwycić i zarumienić się na krawędziach.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj ziemniaki pod "futrem" na gorąco. Smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal / 100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy