skład / składniki
metoda gotowania
pieczarki dokładnie spłucz pod zimną bieżącą wodą, wycierając z rąk i wkładając do durszlaka, aby nadmiar wody spłynął. Nie zaleca się moczenia grzybów przez długi czas wodą, ponieważ w tym przypadku są one nasycone wodą i tracą swoją naturalną strukturę.
połóż grzyby na ręcznikach papierowych, aby całkowicie wyschły.
ostrożnie, aby nie uszkodzić grzyba, Usuń nogi pieczarek. Bardzo duże okazy można pokroić na pół lub nawet na cztery części.
aby nadać grzybom dodatkowy pikantny smak i apetyczny aromat, możesz przygotować marynatę do grzybów. Aby to zrobić, w małym pojemniku wymieszaj olej roślinny, sól, kurkumę i chili w proszku, dodaj luby inne przyprawy według własnego uznania. Wlej trochę soku z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.
obierz czosnek, opłucz i posiekaj, przepuszczając przez prasę lub drobno zetrzyj. Posiekany czosnek dodaj również do marynaty. Doda pikantnego akcentu gotowemu daniu.
przygotowane grzyby wlej miskę o odpowiedniej wielkości (aby wygodnie wymieszać) i równomiernie przykryj marynatą ze wszystkich stron.
następnie umieść grzyby w marynacie w lodówce na pół godziny, aby marynować pieczarki.
W międzyczasie włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
przygotuj drewniane szaszłyki do sznurowania pieczarek.
po tym, jak grzyby stały w marynacie, wyjmij je stamtąd, zwiń w mąkę i ostrożnie nawlecz na drewniane szaszłyki, pozostawiając gołe końce po bokach, aby wygodniej było je wziąć rękami.
umieść szaszłyki z pieczarkami na blasze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut w trybie grillowania. Następnie wyjmij blachę do pieczenia, Odwróć grzyby na drugą stronę i włóż z powrotem do piekarnika na 10 minut, aby pokryły się złotą skórką ze wszystkich stron.
gotowe pieczarki można podawać bezpośrednio na szaszłykach na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g