wieprzowina z majonezem i serem w piekarniku

proste, smaczne i satysfakcjonujące, na wakacje i na co dzień! Wieprzowina z majonezem i serem w piekarniku nie zajmuje dużo czasu. Tak, a do gotowania używane są najtańsze składniki, które są w prawie każdym domu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 57 % 21 g
węglowodany 5 % 2 g
256 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z majonezem i serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Wybierz wieprzowinę bez kości. Idealną opcją jest szynka wieprzowa lub węglan. Weź ser według własnego gustu, ale aby dobrze stopił się w piekarniku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso wieprzowe na porcje o grubości 1-1,5 cm. Aby zapobiec rozdarciu mięsa podczas ubijania i lataniu po bokach, przykryj je folią spożywczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do pieczenia weź dowolną żaroodporną formę. Mam ceramiczny kształt. Posmaruj go olejem roślinnym i połóż ubite kawałki mięsa. Mięso można lekko schować po bokach, aby ułożyć je bardziej płasko. Posyp mięso solą i przyprawami. Dodając sól, pamiętaj, że majonez jest już słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obficie posmaruj wszystkie przygotowane kawałki mięsa majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i cienko pokrój. Rozłóż posiekaną cebulę na mięsie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso obficie posyp tartym serem i włóż formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia ser całkowicie się stopi i lekko zrumieni. Z mięsa pojawi się trochę soku. Wyjmij gotowe danie z piekarnika, ułóż na talerzach i podawaj na gorąco. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi. 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal / 100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal / 100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal / 100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy