podudzie z indyka w folii w piekarniku

Złota rumiana skórka i soczysty miąższ-pyszne i łatwe! Czego potrzebujesz, aby ugotować pyszną i soczystą podudzie z indyka w piekarniku? Upiec w folii! Folia zatrzyma wszystkie soki i zapobiegnie ich odparowaniu podczas pieczenia. Mięso nie musi być obracane, polewane sokiem, a to upraszcza i przyspiesza proces gotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 15 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
155 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec podudzie z indyka w folii? Przygotuj niezbędne składniki. Rozmiar i waga podudzi zależy od wieku ptaka. Miałem jedną goleń ważącą nieco ponad 1 kg. ale można ją zastąpić dwoma ważącymi po 500 g. nie ma znaczenia. Zamiast pojedynczych przypraw możesz wziąć gotową mieszankę przypraw do indyka (lub kurczaka w ostateczności). Pamiętaj jednak, że w gotowej mieszance jest już sól i pieprz, więc musisz zachować ostrożność, aby dodatkowo posolić/pieprzyć mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj podudzia z indyka, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do roztopionego masła dodaj paprykę, Curry, suchy czosnek, mielony pieprz i sól. Wszystko wymieszaj. Suchy czosnek można zastąpić 2-3 ząbkami świeżego czosnku przepuszczonymi przez prasę. Warto jednak wziąć pod uwagę, że kawałki świeżego czosnku mogą się spalić po rozwinięciu folii. Dlatego podczas pieczenia mięsa w marynacie Zwykle zastępuję świeży czosnek suchym. I używam świeżych goździków do spiegowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Natrzyj podudzie marynatą olejową z przyprawami i pozostaw na 20-30 minut. Stopniowo olej zacznie twardnieć, a marynata mocno przylega do podudzia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż indyka na podwójnie dużym arkuszu folii, posmaruj resztkami marynaty z talerza i dokładnie zawiń, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przełóż podudzie w folii na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na 1 godzinę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie rozwiń folię i piecz podudzie jeszcze przez około 20-25 minut, aż pojawi się złoty kolor. W razie potrzeby możesz polać mięso sokiem z dna formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotową podudzie na półmisek, pokrój na porcje i podawaj z dodatkami. Podałam indyka z dodatkiem duszonej czerwonej kapusty ze śliwkami. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy