skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec podudzie z indyka w folii? Przygotuj niezbędne składniki. Rozmiar i waga podudzi zależy od wieku ptaka. Miałem jedną goleń ważącą nieco ponad 1 kg. ale można ją zastąpić dwoma ważącymi po 500 g. nie ma znaczenia. Zamiast pojedynczych przypraw możesz wziąć gotową mieszankę przypraw do indyka (lub kurczaka w ostateczności). Pamiętaj jednak, że w gotowej mieszance jest już sól i pieprz, więc musisz zachować ostrożność, aby dodatkowo posolić/pieprzyć mięso.
Krok 2:
Umyj podudzia z indyka, osusz ręcznikami papierowymi lub serwetkami.
Krok 3:
Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej.
Krok 4:
Do roztopionego masła dodaj paprykę, Curry, suchy czosnek, mielony pieprz i sól. Wszystko wymieszaj. Suchy czosnek można zastąpić 2-3 ząbkami świeżego czosnku przepuszczonymi przez prasę. Warto jednak wziąć pod uwagę, że kawałki świeżego czosnku mogą się spalić po rozwinięciu folii. Dlatego podczas pieczenia mięsa w marynacie Zwykle zastępuję świeży czosnek suchym. I używam świeżych goździków do spiegowania.
Krok 5:
Natrzyj podudzie marynatą olejową z przyprawami i pozostaw na 20-30 minut. Stopniowo olej zacznie twardnieć, a marynata mocno przylega do podudzia.
Krok 6:
Ułóż indyka na podwójnie dużym arkuszu folii, posmaruj resztkami marynaty z talerza i dokładnie zawiń, aby sok nie wyciekł podczas pieczenia.
Krok 7:
Przełóż podudzie w folii na blachę do pieczenia lub naczynie do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180-190°C na 1 godzinę.
Krok 8:
Następnie rozwiń folię i piecz podudzie jeszcze przez około 20-25 minut, aż pojawi się złoty kolor. W razie potrzeby możesz polać mięso sokiem z dna formy.
Krok 9:
Przenieś gotową podudzie na półmisek, pokrój na porcje i podawaj z dodatkami. Podałam indyka z dodatkiem duszonej czerwonej kapusty ze śliwkami. Smacznego!
indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g