ciasto twarogowe z wiśniami w piekarniku

najsmaczniejszy, delikatny, soczysty, jasny, piękny, na wakacje! Ciasto twarogowe z wiśniami w piekarniku na pewno ci się spodoba! To zaskakująco smaczne wypieki, które można przygotować z dowolnymi jagodami, świeżymi, konserwowanymi, mrożonymi. Okazuje się szybki i prosty.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 23 % 13 g
węglowodany 63 % 35 g
253 kcal
IG: 34 / 0 / 66

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto twarogowe z wiśniami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź miękki twaróg. Aby uzyskać jednorodność, można go przetrzeć przez sito. Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone będą musiały zostać rozmrożone,a sok spuścić. W cieście nie radzę zastępować masła margaryną. Kruche ciasto na maśle jest miękkie i bardziej kruche. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować ciasto, zetrzyj twarde masło na tarce, posypując je mąką. Wcześniej olej można trochę trzymać w zamrażarce. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cukier do miski i wszystko wymieszaj, aby uzyskać okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajko do miski i zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto szybko uformuje się w grudkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby zrobić ciasto, użyj dzielonej Formy do pieczenia 18-22 cm, przykryj spód formy pergaminem. Rozłóż ciasto na formie, tworząc wysokie boki wzdłuż krawędzi. Nakłuj ciasto widelcem. Wyjmij formę z ciastem do lodówki na 30-40 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce połącz twaróg, cukier, jajka i śmietanę. Wszystko wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzoną formę z ciastem napełnij przygotowanym nadzieniem twarogowym.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż jagody wiśni na całej powierzchni. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 do 60 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto zacznie się rumienić. Nadzienie będzie miało czas na złapanie. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij patelnię ze schłodzonego ciasta i przenieś na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Miłej herbaty!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy