skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto twarogowe z wiśniami w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź miękki twaróg. Aby uzyskać jednorodność, można go przetrzeć przez sito. Wiśnie mogą być używane zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone będą musiały zostać rozmrożone,a sok spuścić. W cieście nie radzę zastępować masła margaryną. Kruche ciasto na maśle jest miękkie i bardziej kruche. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem.
Krok 2:
Aby przygotować ciasto, zetrzyj twarde masło na tarce, posypując je mąką. Wcześniej olej można trochę trzymać w zamrażarce. Następnie dodaj proszek do pieczenia, cukier do miski i wszystko wymieszaj, aby uzyskać okruchy.
Krok 3:
Rozbij jajko do miski i zagnieść ciasto.
Krok 4:
Ciasto szybko uformuje się w grudkę.
Krok 5:
Aby zrobić ciasto, użyj dzielonej Formy do pieczenia 18-22 cm, przykryj spód formy pergaminem. Rozłóż ciasto na formie, tworząc wysokie boki wzdłuż krawędzi. Nakłuj ciasto widelcem. Wyjmij formę z ciastem do lodówki na 30-40 minut.
Krok 6:
W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce połącz twaróg, cukier, jajka i śmietanę. Wszystko wymieszaj.
Krok 7:
Schłodzoną formę z ciastem napełnij przygotowanym nadzieniem twarogowym.
Krok 8:
Rozłóż jagody wiśni na całej powierzchni. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 do 60 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 9:
Gotowe ciasto zacznie się rumienić. Nadzienie będzie miało czas na złapanie. Wyjmij go z piekarnika i całkowicie ostudź.
Krok 10:
Wyjmij patelnię ze schłodzonego ciasta i przenieś na talerz.
Krok 11:
Miłej herbaty!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g