pomarańczowa Charlotte z pomarańczami w piekarniku

znajoma Charlotte z alternatywnym nadzieniem pomarańczowym. Oryginalny smak, łatwość przygotowania, niedrogie produkty. Charlotte jest kochana przez wielu ze względu na łatwość przygotowania i fakt, że wszystkie składniki są prawie zawsze dostępne w domu.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 84 % 43 g
216 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do tego przepisu potrzebujemy produktów, które wymieniłem w składnikach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest podgrzanie piekarnika o 180-200 stopni. Jeśli piekarnik nie jest wystarczająco dobrze rozgrzany, ciasto nie będzie miało czasu na szybkie ustawienie, a nadzienie spadnie na sam dół Charlotte. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, zróbmy ciasto. Gotowanie nie jest łatwe, ale bardzo proste). Łączymy wszystkie składniki razem w głębokiej misce i dobrze ubijamy mikserem. Myślę, że dodanie skórki pomarańczowej do ciasta nie zaszkodzi, więc Charlotte będzie jeszcze bardziej aromatyczna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz pomarańczę ze skórki i folii, podziel na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem (tłuszczem, margaryną) i wlej do niego połowę ciasta. Rozłóż na nim nadzienie. Wziąłem 1 pomarańczę i garść żurawiny. Jeśli nie ma żurawiny, możesz zrobić Charlotte z niektórymi pomarańczami, ale w tym przypadku lepiej wziąć dwie sztuki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na wierzch nadzienia wlej pozostałe ciasto i wyślij przedmiot do piekarnika na pół godziny. Piekarniki są różne dla każdego, więc skup się na złotym kolorze ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak to wygląda w przekroju, zgadzam się, bardzo ładnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

myślę, że wiele gospodyń domowych gotuje głównie Charlotte w klasycznej wersji z jabłkami. W tej samej wersji podzieliłem się z tobą, jak upiec pomarańczową Charlotte z pomarańczami w piekarniku. Dla mnie i dla mnie ten przepis był nowy całkiem niedawno, teraz często go używam. Przygotowuję również to ciasto z innymi dodatkami. Upiekłam już Charlotte z żurawiną, wiśniami, borówkami i śliwkami. Każdy z nich jest pyszny na swój sposób, a różnorodność nigdy nie boli. Możesz pić to ciasto, co chcesz i co lubisz bardziej: czarna lub zielona herbata, kakao z mlekiem, kawa, kompot, sfermentowane mleko, galaretka, lemoniada itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy