skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do tego przepisu potrzebujemy produktów, które wymieniłem w składnikach.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest podgrzanie piekarnika o 180-200 stopni. Jeśli piekarnik nie jest wystarczająco dobrze rozgrzany, ciasto nie będzie miało czasu na szybkie ustawienie, a nadzienie spadnie na sam dół Charlotte. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, zróbmy ciasto. Gotowanie nie jest łatwe, ale bardzo proste). Łączymy wszystkie składniki razem w głębokiej misce i dobrze ubijamy mikserem. Myślę, że dodanie skórki pomarańczowej do ciasta nie zaszkodzi, więc Charlotte będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Krok 3:
Obierz pomarańczę ze skórki i folii, podziel na małe kawałki.
Krok 4:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem (tłuszczem, margaryną) i wlej do niego połowę ciasta. Rozłóż na nim nadzienie. Wziąłem 1 pomarańczę i garść żurawiny. Jeśli nie ma żurawiny, możesz zrobić Charlotte z niektórymi pomarańczami, ale w tym przypadku lepiej wziąć dwie sztuki.
Krok 5:
Na wierzch nadzienia wlej pozostałe ciasto i wyślij przedmiot do piekarnika na pół godziny. Piekarniki są różne dla każdego, więc skup się na złotym kolorze ciasta.
Krok 6:
Gotowe ciasto pozostawiamy na chwilę do ostygnięcia w formie, a następnie wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.
Krok 7:
Krok 8:
Tak to wygląda w przekroju, zgadzam się, bardzo ładnie.
Krok 9:
Smacznego!
myślę, że wiele gospodyń domowych gotuje głównie Charlotte w klasycznej wersji z jabłkami. W tej samej wersji podzieliłem się z tobą, jak upiec pomarańczową Charlotte z pomarańczami w piekarniku. Dla mnie i dla mnie ten przepis był nowy całkiem niedawno, teraz często go używam. Przygotowuję również to ciasto z innymi dodatkami. Upiekłam już Charlotte z żurawiną, wiśniami, borówkami i śliwkami. Każdy z nich jest pyszny na swój sposób, a różnorodność nigdy nie boli. Możesz pić to ciasto, co chcesz i co lubisz bardziej: czarna lub zielona herbata, kakao z mlekiem, kawa, kompot, sfermentowane mleko, galaretka, lemoniada itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g