skład / składniki
metoda gotowania
zacznijmy przygotowywać to pyszne danie od przygotowania warzyw. Umyj je, obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę na pół pierścienia, zetrzyj marchewki. Obierz ziemniaki, które mają być grubo posiekane. Pokrój pomidora w kostkę.
więc umyj wątrobę, osusz serwetkami. Pokrój na średniej wielkości kawałki, które obtocz w mące i usmaż. Dodaj cebulę do wątroby, kontynuując smażenie. Mieszaj od czasu do czasu.
włóż smażoną wątrobę i cebulę do garnka (lub kaczątka, naczynia do pieczenia), połóż na nich ziemniaki, pomidory, marchewkę, sól i pieprz. Dodaj śmietanę, wszystko wymieszaj. Napełnij garnek do dwóch trzecich wody. Przyszłe danie można piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na godzinę lub trochę dłużej.
danie podawane jest na gorąco, można je ozdobić ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g