sockeye pieczone w piekarniku steki

zdrowe, proste w przygotowaniu, piękne i smaczne. Ryba na wakacje. Stek z łososia w piekarniku to prawdziwy przysmak. A jeśli ryba jest pięknie podawana ze świeżymi warzywami i ziołami, stanie się prawdziwą królową świątecznego stołu. A najlepsze jest to, że przygotowanie takiego pysznego jest bardzo proste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 21 g
tłuszcze 42 % 15 g
węglowodany 0 % 0 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec łososia sockeye w piekarniku? Aby przygotować pyszne i soczyste czerwone ryby w piekarniku, przygotuj niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz filety z sockeye pod bieżącą wodą. Pokrój w steki o równej grubości. Powinno to zrobić 4-5 steków. Najwygodniej jest pokroić lekko zamrożoną rybę - w ten sposób plastry będą równe. Dlatego jeśli ryba jest świeża, najpierw włóż filet do zamrażarki na 30-40 minut lub trochę dłużej. A jeśli jest zamrożony, pokrój przed ostatecznym rozmrożeniem. Jeśli masz już pokrojone mrożone steki, po prostu rozmroź je w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W małej misce połącz przyprawy rybne, sól i mielony czarny pieprz. Używając gotowej mieszanki przypraw do ryb, przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól i pieprz, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj steki rybne sokiem z cytryny ze wszystkich stron i natrzyj mieszanką przypraw. Pozostaw rybę do marynowania na 1 godzinę. Pod wpływem soku z cytryny kolor fileta nieco się zmieni - nie stanie się tak jaskrawoczerwony i wyblaknie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Steki rybne odkurz nadmiar soku z cytryny. Przenieś steki do naczynia do pieczenia i obficie posmaruj oliwą z oliwek. Włóż łososia sockeye do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut. Jeśli chcesz, możesz zostawić rybę w chłodzącym piekarniku na kolejne 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij łososia sockeye z piekarnika. Na każdy stek połóż mały kawałek masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj rybę z ziołami, ćwiartkami pomidorów i czerwoną cebulą i podawaj. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sockeye - 169   kcal/100g

Podobne przepisy