ciasto francuskie z mięsem mielonym w piekarniku

przepis z serii-pyszny, prosty i szybki! Takie ciasta francuskie przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można je przygotować wieczorem i podawać jako obfite śniadanie, tylko trochę podgrzewane. Przygotowują się prosto i szybko.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 49 % 23 g
węglowodany 34 % 16 g
310 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasta francuskie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. I nie ma różnicy, jakiego rodzaju użyjesz drożdży lub drożdży. Zamrożone ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną. Cebula nadaje mięsu soczystość, więc możesz wziąć większą cebulę

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Oddziel jajko nie białkiem i żółtkiem. Odłóż żółtko osobno, aby posmarować placki. I dodaj białko do miski do mięsa mielonego. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bardzo dobrze wymieszaj całą masę. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Wszystkie składniki powinny być równomiernie rozłożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj trochę warstwę ciasta francuskiego i pokrój na 6 kwadratów. W rogu każdego kwadratu wykonaj 2-3 cięcia, jak na zdjęciu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż trochę nadzienia mięsnego na rogu ciasta, gdzie nie ma nacięć, i przykryj przeciwną częścią. Ściśnij krawędzie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej przygotowane placki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj powierzchnię wszystkich pasztecików żółtkiem. W razie potrzeby na tym etapie możesz posypać paszteciki sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasta staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostudź trochę ciasta i poczęstuj się.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Takie ciasta można podawać dzieciom jako przekąskę lub podawać na świątecznym stole jako przekąskę. Smacznego!

do ciast francuskich można użyć nie tylko nadzienia mięsnego. Możesz gotować ciasta z twarogiem, dżemem, owocami lub jagodami. W każdym razie zapewniona zostanie pyszna i apetyczna uczta.
spróbuj gotować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy