skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasta francuskie, przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Ciasto francuskie można przygotować samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. I nie ma różnicy, jakiego rodzaju użyjesz drożdży lub drożdży. Zamrożone ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozmrozić w temperaturze pokojowej. Mięso mielone można stosować z dowolnego rodzaju mięsa. Będę gotować z wieprzowiną. Cebula nadaje mięsu soczystość, więc możesz wziąć większą cebulę
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę do mielonego mięsa. Oddziel jajko nie białkiem i żółtkiem. Odłóż żółtko osobno, aby posmarować placki. I dodaj białko do miski do mięsa mielonego. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy.
Krok 3:
Bardzo dobrze wymieszaj całą masę. Najwygodniej jest to zrobić rękami. Wszystkie składniki powinny być równomiernie rozłożone.
Krok 4:
Rozwałkuj trochę warstwę ciasta francuskiego i pokrój na 6 kwadratów. W rogu każdego kwadratu wykonaj 2-3 cięcia, jak na zdjęciu.
Krok 5:
Połóż trochę nadzienia mięsnego na rogu ciasta, gdzie nie ma nacięć, i przykryj przeciwną częścią. Ściśnij krawędzie.
Krok 6:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do gotowania i połóż na niej przygotowane placki.
Krok 7:
Posmaruj powierzchnię wszystkich pasztecików żółtkiem. W razie potrzeby na tym etapie możesz posypać paszteciki sezamem. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30 do 35 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Gotowe ciasta staną się apetyczne, złote. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostudź trochę ciasta i poczęstuj się.
Krok 9:
Takie ciasta można podawać dzieciom jako przekąskę lub podawać na świątecznym stole jako przekąskę. Smacznego!
do ciast francuskich można użyć nie tylko nadzienia mięsnego. Możesz gotować ciasta z twarogiem, dżemem, owocami lub jagodami. W każdym razie zapewniona zostanie pyszna i apetyczna uczta.
spróbuj gotować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g