makrela z cytryną i cebulą w piekarniku

ryba pieczona w piekarniku to idealny obiad na każdą okazję! Makrela z cytryną i cebulą w piekarniku to niezwykle smaczna i zdrowa ryba, którą można łatwo ugotować. Gotowanie w piekarniku skraca czas spędzony w kuchni i sprawia, że danie jest bardziej dietetyczne w porównaniu do smażenia.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 16 g
tłuszcze 37 % 10 g
węglowodany 4 % 1 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

rozpoczynamy proces gotowania od włączenia piekarnika na 180 stopni, do czasu zakończenia pracy z rybą osiągnie pożądaną temperaturę i będzie gotowa do pieczenia.

brak łusek to kolejna miła premia makreli, która prowadzi ją do pozycji lidera w porównaniu z innymi odmianami. Makrela jest po prostu patroszona, spłukiwana bieżącą wodą i suszona ręcznikami papierowymi. Nie odcinamy głowy, jest to konieczne dla integralności i reprezentacyjnego wyglądu gotowej ryby.

połóż rybę z jednej strony i wykonaj kilka cięć na powierzchni. Poświęćmy czas na wypełnienie. Pietruszkę myjemy, suszymy i drobno siekamy. Obierz czerwoną cebulę, umyj, pokrój na pół. Oddziel kilka pięknych pierścieni, które pokrywają się średnicą z nacięciami na rybie, drobno posiekaj resztę i dodaj do pietruszki. Dodaj czosnek i skórkę z cytryny wyciśniętą przez prasę.

pokrój cytrynę na pół, odetnij kilka pięknych pierścieni do dekoracji. Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj go do mieszanki cebuli i pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj, aby składniki całkowicie się połączyły.

przykryj blachę do pieczenia folią, połóż na niej makrelę, wypełnij środek nadzieniem. W procesie pieczenia jego ilość znacznie się zmniejszy, więc wkładamy tyle, ile się da. W nacięciach na rybie wkładamy resztki cebuli i cytryny. Wyciskamy sok z pozostałych cytryn, obficie podlewamy makrelę i zamykamy folią.

wysyłamy rybę do nagrzanego piekarnika do pieczenia. Proces trwa 30-35 minut-w zależności od wielkości makreli i możliwości piekarnika. Ryby należy podawać natychmiast - na gorąco. Makrelę najlepiej ułożyć na talerzu jako całość, uzupełniając plasterkami pomidorów, bazylią, cytryną i gałązkami pietruszki. Lub jakikolwiek inny dodatek do własnego smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy