skład / składniki
metoda gotowania
rozpoczynamy proces gotowania od włączenia piekarnika na 180 stopni, do czasu zakończenia pracy z rybą osiągnie pożądaną temperaturę i będzie gotowa do pieczenia.
brak łusek to kolejna miła premia makreli, która prowadzi ją do pozycji lidera w porównaniu z innymi odmianami. Makrela jest po prostu patroszona, spłukiwana bieżącą wodą i suszona ręcznikami papierowymi. Nie odcinamy głowy, jest to konieczne dla integralności i reprezentacyjnego wyglądu gotowej ryby.
połóż rybę z jednej strony i wykonaj kilka cięć na powierzchni. Poświęćmy czas na wypełnienie. Pietruszkę myjemy, suszymy i drobno siekamy. Obierz czerwoną cebulę, umyj, pokrój na pół. Oddziel kilka pięknych pierścieni, które pokrywają się średnicą z nacięciami na rybie, drobno posiekaj resztę i dodaj do pietruszki. Dodaj czosnek i skórkę z cytryny wyciśniętą przez prasę.
pokrój cytrynę na pół, odetnij kilka pięknych pierścieni do dekoracji. Wyciśnij sok z połowy cytryny, dodaj go do mieszanki cebuli i pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj, aby składniki całkowicie się połączyły.
przykryj blachę do pieczenia folią, połóż na niej makrelę, wypełnij środek nadzieniem. W procesie pieczenia jego ilość znacznie się zmniejszy, więc wkładamy tyle, ile się da. W nacięciach na rybie wkładamy resztki cebuli i cytryny. Wyciskamy sok z pozostałych cytryn, obficie podlewamy makrelę i zamykamy folią.
wysyłamy rybę do nagrzanego piekarnika do pieczenia. Proces trwa 30-35 minut-w zależności od wielkości makreli i możliwości piekarnika. Ryby należy podawać natychmiast - na gorąco. Makrelę najlepiej ułożyć na talerzu jako całość, uzupełniając plasterkami pomidorów, bazylią, cytryną i gałązkami pietruszki. Lub jakikolwiek inny dodatek do własnego smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g