ciasto drożdżowe ze świeżą kapustą w piekarniku

proste, bujne, z produktów budżetowych, na co dzień! Ciasto drożdżowe ze świeżą kapustą w piekarniku to proste ciasto, które składa się z najtańszych składników. Z pewnością każda oszczędna gospodyni zawsze ma je w kuchni. A w sezonie młodych warzyw ciasto okazuje się szczególnie soczyste i smaczne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 59 % 22 g
187 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ciasto drożdżowe ze świeżą kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj składniki na ciasto. Lekko podgrzej mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiedniej wielkości misce rozpuść drożdże i cukier w mleku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę do mieszanki drożdży.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj masę trzepaczką, aż znikną grudki mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odmierz produkty do ciasta. Mleko również nie powinno być zimne. Podgrzej, aż będzie lekko ciepły. Weź bezwonny olej roślinny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę do miski z wysokimi bokami. Mąka wzbogacona tlenem przyczynia się do łatwiejszego i szybszego wzrostu ciasta. A gotowe wypieki będą bardziej bujne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do tego czasu ciasto zwiększyło swoją objętość 2 razy. Na jego powierzchni pojawiło się wiele pęcherzyków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do wyrabiania ciasta weź przestronny pojemnik z wysokimi bokami. Ubij jajka z solą i cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej lekko podgrzane mleko, wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż ciasto, wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj olej roślinny, lekko wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej przesianą mąkę (około 3/4) do powstałej masy, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniej niż wskazana w przepisie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Uważaj na jego konsystencję.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ciasto powinno być jednorodne, miękkie, giętkie, nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 70 do 80 minut. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Można to również zrobić z wyprzedzeniem. Jajka gotować na twardo przez 8-9 minut. Natychmiast umieść jajka na twardo w zimnej wodzie, aby ostygły. Z ostrego kontrastu temperatury skorupa będzie łatwiejsza do czyszczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Umyj kapustę, usuń górne liście. Pokrój kapustę w cienkie paski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść przygotowaną kapustę na patelni do cebuli, wymieszaj. Dusić kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. W połowie gotowania posolić kapustę, dodać czarny mielony pieprz lub dowolne przyprawy do smaku. Jeśli kapusta jest młoda, podczas duszenia jej objętość znacznie się zmniejszy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Jajka na twardo obrać, pokroić w drobną kostkę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Schłodzić gotową kapustę, połączyć z gotowanymi jajkami, wymieszać.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto wzrosło, jego objętość wzrosła 2,5 razy.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 2 nierówne części: większe na podstawę ciasta, mniejsze na wierzch.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę. Jego rozmiar powinien być większy niż średnica formy, w której ciasto zostanie upieczone.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm olejem roślinnym. Spód formy pokryłem pergaminem. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, rozprowadzając je na dnie i bokach.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Rozłóż nadzienie na cieście równą warstwą.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Opuść brzegi ciasta na nadzienie.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Rzuć mniejszą część ciasta w ten sam sposób. Wytnij okrągłe wgłębienie z ciasta i ułóż na nadzieniu w kształcie kwiatu. Ale możesz zrobić wierzch ciasta według własnego uznania i udekorować według własnego uznania.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Aby posmarować ciasto, ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Podczas formowania górnej części ciasta między Okręgami ciasta powinny pozostać małe otwory, aby para mogła uciec podczas pieczenia lub możesz zrobić dziurę w środku. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto mieszanką żółtka na wierzchu.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Piec ciasto z kapustą w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-35 minut, aż będzie rumiane. Jeśli wierzch ciasta zbrązowieje przedwcześnie, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie. Czas i tryb gotowania mogą być inne. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę specyfikę działania piekarnika.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Gotowe ciasto lekko ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!

ważne!  Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec większe lub mniejsze ciasto, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy