skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ciasto drożdżowe ze świeżą kapustą w piekarniku? Najpierw przygotuj składniki na ciasto. Lekko podgrzej mleko.
Krok 2:
W odpowiedniej wielkości misce rozpuść drożdże i cukier w mleku.
Krok 3:
Przesiej mąkę do mieszanki drożdży.
Krok 4:
Dobrze wymieszaj masę trzepaczką, aż znikną grudki mąki. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 20 minut.
Krok 5:
Odmierz produkty do ciasta. Mleko również nie powinno być zimne. Podgrzej, aż będzie lekko ciepły. Weź bezwonny olej roślinny.
Krok 6:
Przesiej mąkę do miski z wysokimi bokami. Mąka wzbogacona tlenem przyczynia się do łatwiejszego i szybszego wzrostu ciasta. A gotowe wypieki będą bardziej bujne.
Krok 7:
Do tego czasu ciasto zwiększyło swoją objętość 2 razy. Na jego powierzchni pojawiło się wiele pęcherzyków.
Krok 8:
Do wyrabiania ciasta weź przestronny pojemnik z wysokimi bokami. Ubij jajka z solą i cukrem trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 9:
Wlej lekko podgrzane mleko, wymieszaj.
Krok 10:
Rozłóż ciasto, wymieszaj.
Krok 11:
Dodaj olej roślinny, lekko wymieszaj.
Krok 12:
Wlej przesianą mąkę (około 3/4) do powstałej masy, najpierw wymieszaj ciasto łyżką. Nie wysypuj całej mąki na raz, może być potrzebna mniej niż wskazana w przepisie.
Krok 13:
Dodaj resztę mąki w małych porcjach, jednocześnie mieszając ciasto rękami. Uważaj na jego konsystencję.
Krok 14:
Ciasto powinno być jednorodne, miękkie, giętkie, nie przylegające do dłoni. Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 70 do 80 minut. Czas wzrostu będzie zależał od temperatury powietrza i aktywności drożdży.
Krok 15:
Gdy ciasto pasuje, przygotuj nadzienie. Można to również zrobić z wyprzedzeniem. Jajka gotować na twardo przez 8-9 minut. Natychmiast umieść jajka na twardo w zimnej wodzie, aby ostygły. Z ostrego kontrastu temperatury skorupa będzie łatwiejsza do czyszczenia.
Krok 16:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę.
Krok 17:
Umyj kapustę, usuń górne liście. Pokrój kapustę w cienkie paski.
Krok 18:
Na patelni z dodatkiem oleju roślinnego podsmaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 3-4 minuty.
Krok 19:
Umieść przygotowaną kapustę na patelni do cebuli, wymieszaj. Dusić kapustę na umiarkowanym ogniu, aż będzie miękka. W połowie gotowania posolić kapustę, dodać czarny mielony pieprz lub dowolne przyprawy do smaku. Jeśli kapusta jest młoda, podczas duszenia jej objętość znacznie się zmniejszy.
Krok 20:
Jajka na twardo obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 21:
Schłodzić gotową kapustę, połączyć z gotowanymi jajkami, wymieszać.
Krok 22:
Ciasto wzrosło, jego objętość wzrosła 2,5 razy.
Krok 23:
Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Podziel ciasto na 2 nierówne części: większe na podstawę ciasta, mniejsze na wierzch.
Krok 24:
Rozwałkuj większość ciasta na okrągłą warstwę. Jego rozmiar powinien być większy niż średnica formy, w której ciasto zostanie upieczone.
Krok 25:
Nasmaruj naczynie do pieczenia o średnicy 22-24 cm olejem roślinnym. Spód formy pokryłem pergaminem. Przenieś rozwałkowane ciasto do formy, rozprowadzając je na dnie i bokach.
Krok 26:
Rozłóż nadzienie na cieście równą warstwą.
Krok 27:
Opuść brzegi ciasta na nadzienie.
Krok 28:
Rzuć mniejszą część ciasta w ten sam sposób. Wytnij okrągłe wgłębienie z ciasta i ułóż na nadzieniu w kształcie kwiatu. Ale możesz zrobić wierzch ciasta według własnego uznania i udekorować według własnego uznania.
Krok 29:
Aby posmarować ciasto, ubij żółtko z mlekiem, aż będzie gładkie.
Krok 30:
Podczas formowania górnej części ciasta między Okręgami ciasta powinny pozostać małe otwory, aby para mogła uciec podczas pieczenia lub możesz zrobić dziurę w środku. Za pomocą pędzla do gotowania posmaruj ciasto mieszanką żółtka na wierzchu.
Krok 31:
Piec ciasto z kapustą w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30-35 minut, aż będzie rumiane. Jeśli wierzch ciasta zbrązowieje przedwcześnie, przykryj go folią i kontynuuj pieczenie. Czas i tryb gotowania mogą być inne. Pamiętaj, aby wziąć pod uwagę specyfikę działania piekarnika.
Krok 32:
Gotowe ciasto lekko ostudzić, pokroić na porcje i podawać. Smacznego!
ważne! Rozmiar formy powinien odpowiadać liczbie składników. Jeśli nie masz kształtu o średnicy odpowiedniej do przepisu lub chcesz upiec większe lub mniejsze ciasto, wykonaj prawidłowe obliczenia i nie popełnij błędu, artykuł o tym pomoże, jak wybrać kształt o pożądanej średnicy .
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g