plamiak pieczony w piekarniku

szybkie danie z plamiaka pieczonego z mlekiem i serem. Plamiak pieczony w piekarniku według tego przepisu można przygotować do posiłków dla dzieci i dietetycznych. Ryba jest soczysta, przyjemna w smaku, delikatna i nie drażni żołądka. Plamiak należy do rodzaju dorsza, ma białe, nie tłuste mięso, dlatego jest z powodzeniem stosowany w kuchni. Taką rybę można podawać z dodatkiem gotowanych lub puree ziemniaczanym, ryżem,makaronem, posypanym koperkiem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 14 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 10 % 2 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić plamiaka pieczonego w piekarniku?Aby przygotować to danie, weź świeżego lub mrożonego plamiaka, mleko, cebulę, twardy ser, przyprawy do ryb, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na filety.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W wysmarowanej tłuszczem formie włóż kawałki pokrojonego fileta z plamiaka, sól, pieprz, możesz posmarować majonezem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj przyprawy do ryb, przykryj cebulą pokrojoną w półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj twardy ser na grubej tarce i posyp rybę na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pół szklanki mleka do formy z rybą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na pół godziny, przykrywając formę folią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pod koniec pieczenia zdejmij folię, lekko osusz rybę i cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Plamiak pieczony w piekarniku w domu jest gotowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj plamiaka z dodatkiem lub bez, posypanego koperkiem.

plamiak pieczony w piekarniku w domu to pyszne, łatwe do przygotowania danie.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Plamiak - 90   kcal/100g

Podobne przepisy