skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać od wyrabiania ciasta, a następnie będzie potrzebował czasu na odpoczynek. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej do niej mleko cienkim strumieniem, dodaj sól i zagniataj ciasto. Okazuje się dość stromy, ale plastyczny.
ciasto pozostawiamy w folii w temperaturze pokojowej na 40 minut, a tymczasem robimy nadzienie. Jego podstawą jest mięso mielone, możesz wziąć absolutnie wszystko. Kup gotowy to świetna opcja i możesz zrobić to sam, ponieważ niektóre rodzaje mięsa nie mają gotowych półproduktów.
dziś przygotowujemy kurnika z mieloną jagnięciną, nie będziemy go przepuszczać przez maszynę do mięsa, ugotujemy posiekany. Myjemy kawałek mięsa, suszymy i kroimy na bardzo małe kawałki, a następnie siekamy je ostrym nożem zmieszanym ze smalcem z ogona do stanu mielonego.
obierz cebulę, umyj ją i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj. Surowe ziemniaki są również obrane, umyte i pokrojone w drobną kostkę. Dodaj do mielonego mięsa i cebuli. Dodaj sól, mielony pieprz i, jeśli chcesz, inne ulubione przyprawy. Wymieszaj nadzienie, aż będzie jak najbardziej jednorodne.
podczas przygotowywania nadzienia ciasto miało czas na dobre dopasowanie. Oddzielamy od niego kulkę o średnicy około 3 cm, resztę zwijamy w duży okrąg na stole posypanym mąką. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej okrąg ciasta.
rozłóż nadzienie na cieście, aby z każdej krawędzi pozostało do 3-4 wolnych centymetrów do owinięcia. Ściskamy małą kulkę z pozostałego ciasta, resztę zwijamy w okrąg i kładziemy na środku nadzienia. Owijamy krawędzie dużego koła i łączymy je z małym. W środku robimy dziurę i przykrywamy ją pozostałą małą kulką. Przez ten otwór można dodać bulion lub mleko do prawie gotowego kurnika, aby był bardziej delikatny, ale jest to opcjonalne.
piecz kurczaka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, określ gotowość na złotej skórce. Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g