kurczak z mięsem mielonym w piekarniku

pyszne ciasto! Idealny na obiad i świąteczny stół! Kurczak z mięsem mielonym w piekarniku to udane odejście od tradycyjnego przepisu, który z pewnością zadowoli wynik. Tak mięsiste, z dużą ilością nadzienia, to próbka idealnego smaku nie słodkiego ciasta!
stanik-77Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 40 % 14 g
węglowodany 43 % 15 g
211 kcal
IG: 47 / 0 / 53

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

zaczynamy przygotowywać od wyrabiania ciasta, a następnie będzie potrzebował czasu na odpoczynek. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej do niej mleko cienkim strumieniem, dodaj sól i zagniataj ciasto. Okazuje się dość stromy, ale plastyczny.

ciasto pozostawiamy w folii w temperaturze pokojowej na 40 minut, a tymczasem robimy nadzienie. Jego podstawą jest mięso mielone, możesz wziąć absolutnie wszystko. Kup gotowy to świetna opcja i możesz zrobić to sam, ponieważ niektóre rodzaje mięsa nie mają gotowych półproduktów.

dziś przygotowujemy kurnika z mieloną jagnięciną, nie będziemy go przepuszczać przez maszynę do mięsa, ugotujemy posiekany. Myjemy kawałek mięsa, suszymy i kroimy na bardzo małe kawałki, a następnie siekamy je ostrym nożem zmieszanym ze smalcem z ogona do stanu mielonego.

obierz cebulę, umyj ją i posiekaj tak drobno, jak to możliwe. Dodaj do mięsa mielonego, wymieszaj. Surowe ziemniaki są również obrane, umyte i pokrojone w drobną kostkę. Dodaj do mielonego mięsa i cebuli. Dodaj sól, mielony pieprz i, jeśli chcesz, inne ulubione przyprawy. Wymieszaj nadzienie, aż będzie jak najbardziej jednorodne.

podczas przygotowywania nadzienia ciasto miało czas na dobre dopasowanie. Oddzielamy od niego kulkę o średnicy około 3 cm, resztę zwijamy w duży okrąg na stole posypanym mąką. Nasmaruj blachę do pieczenia olejem roślinnym i połóż na niej okrąg ciasta.

rozłóż nadzienie na cieście, aby z każdej krawędzi pozostało do 3-4 wolnych centymetrów do owinięcia. Ściskamy małą kulkę z pozostałego ciasta, resztę zwijamy w okrąg i kładziemy na środku nadzienia. Owijamy krawędzie dużego koła i łączymy je z małym. W środku robimy dziurę i przykrywamy ją pozostałą małą kulką. Przez ten otwór można dodać bulion lub mleko do prawie gotowego kurnika, aby był bardziej delikatny, ale jest to opcjonalne.

piecz kurczaka w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut, określ gotowość na złotej skórce. Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy