ciasto musowe z lukrem lustrzanym dla początkujących

szalenie smaczne, bardzo piękne, jasne, na świątecznym stole! To ciasto musowe z lukrem lustrzanym jest przeznaczone dla początkujących cukierników. Proces gotowania jest szczegółowo opisany, więc nie możesz się pomylić. Naucz się gotować takie piękno w łatwy i prosty sposób!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 35 % 17 g
węglowodany 53 % 26 g
265 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto musowe z lukrem lustrzanym dla początkujących? Przygotuj składniki na Crumble. Zmierz je wszystkie, a następnie gotuj, jest to wygodniejsze i szybsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki na konfit truskawkowy. Zmiel truskawki w tłuczone ziemniaki w dowolny sposób. Robię to blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj składniki na sernik. Nie potrzebuje też całych truskawek, ale przecier truskawkowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj składniki na mus.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lukier przygotuj wcześniej. Zalej żelatynę 60 ml wody i pozostaw do spęcznienia. W wysokiej misce włóż skondensowane mleko, połamaj czekoladę i dodaj spuchniętą żelatynę. Wlej 50 ml wody, syrop inwertowany do rondla i dodaj cukier. Zagotuj powstały syrop, mieszając, do 103 stopni (2 minuty po ugotowaniu). Wlej syrop do czekolady, odstaw na minutę, a następnie ubij blenderem. Zamknij folię w kontakcie z powierzchnią i odłóż na 12 godzin. do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W przypadku musu i confit namocz żelatynę. Wlej go osobno do małych pojemników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij żelatynę wodą (60 ml do każdego pojemnika), wymieszaj i pozostaw do spęcznienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W przypadku Crumble włóż masło o temperaturze pokojowej do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zmiel masło cukrem. Przesiej osobno mąkę pszenną i migdałową przez drobne sito.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj przesianą mąkę pszenną do masła.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj przesianą mąkę migdałową do ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zmiel wszystkie składniki rękami, zagniataj ciasto. Powinien być fajny, nie lepki. Skoncentruj się na jego konsystencji, a nie na objętości mąki pszennej(możesz jej potrzebować mniej lub więcej niż ja).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń ciasto w folię i włóż do zamrażarki, aby tam zamarzło i wygodnie było je zetrzeć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby upiec sernik, Ustaw piekarnik na 160 stopni. Wymieszaj jajko z cukrem w osobnej misce. Wstrząśnij trzepaczką lub widelcem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej śmietanę do wstrząśniętych jajek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dodaj ser śmietankowy do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj puree truskawkowe do masy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pierścień do pieczenia sernika dokręć folią. Mam 16 cm średnicy.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż masę sernikową do pierścienia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny w tych samych 160 stopniach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smakuj mleko na mus cytrynowo-waniliowy. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj skórkę z cytryny do mleka.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zeskrob laskę wanilii i dodaj wanilię i samą laskę do mleka. Zagotuj i pozostaw do ostygnięcia i zaparzenia. Jeśli nie masz laski wanilii, możesz zastąpić ją wanilią na czubku noża.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Sernik jest gotowy. Pozwól mu ostygnąć i wyjmij z pierścienia. Na razie pozostaw folię.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Zetrzyj ciasto Crumble zamrożone w zamrażarce.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Umieść pierścień o średnicy 16 cm na blasze do pieczenia z pergaminem, włóż do niego starte ciasto, lekko ubij i wyślij do piekarnika na 15-20 minut w 170 stopniach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Crumble jest gotowy. Nie trzeba go wyjmować z formy.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Aby zrobić confit, włóż skrobię i cukier do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie zostanie to zrobione, w konfiturze będą grudki skrobi.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Dodaj przecier truskawkowy do konfitury.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Jeśli chcesz, możesz na tym etapie dodać posiekaną świeżą miętę. Truskawki świetnie się z tym łączą. A także-z bazylią (tak, tak!).

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Umieść mieszankę truskawek na kuchence i zagotuj, ciągle mieszając.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Dodaj zmiękczoną żelatynę do patelni i mieszaj masę, aż będzie gładka.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Zdejmij confit z ognia i ostudź.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Wlej schłodzony confit na już schłodzony Crumble.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Dokręć pierścień folią i włóż go do zamrażarki wraz z blachą do pieczenia, aż konfit całkowicie zamarznie.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Schłodzony sernik zawiń w folię, na której się znajduje, a także włóż do zamrażarki.

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Przygotuj pierścień o średnicy 18 cm do złożenia ciasta. Aby to zrobić, dokręć go folią (idealnie płasko i bez zagnieceń) - to jest dno. Umieść pierścień na desce lub płaskim naczyniu, które mieści się w zamrażarce. Wewnątrz ułóż taśmę cukierniczą. 10 minut przed montażem umieść całą konstrukcję w zamrażarce do ostygnięcia.

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Aby zrobić mus, wlej cukier do rondla.

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Dodaj skrobię do cukru i dobrze wymieszaj.

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Dodaj żółtka do cukru ze skrobią.

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Przecedzić przez sitko do masy mleko smakowe. Wymieszać.

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Umieść mus na kuchence na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, podgrzej mus przez minutę, mieszając jeszcze bardziej energicznie.

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Dodaj zmiękczoną żelatynę do musu i mieszaj całą masę, aż całkowicie się rozpuści.

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Zdejmij mus z ognia i wstaw do lodówki do temperatury pokojowej. Możesz to zrobić w naturalny sposób, ciągle mieszając. Aby przyspieszyć, włóż patelnię do miski z lodem i ciągle mieszaj.

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Gdy baza kremu z musu ostygnie, wlej zimną śmietanę do osobnej miski.

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    I ubij je blenderem na wysokich obrotach do średnich szczytów.

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Do schłodzonego kremu z musu dodaj miękkie masło.

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  51. Krok 51:

    Krok 51.

    Mus śmietankowy Dodaj do bitej śmietany.

  52. Krok 52:

    Krok 52.

    I dobrze wymieszaj. Mus jest gotowy!

  53. Krok 53:

    Krok 53.

    Wyjmij wszystkie szczegóły ciasta z zamrażarki. Zdejmij z nich pierścienie.

  54. Krok 54:

    Krok 54.

    Sernik przełóż na Crumble z confit. To będzie środek ciasta.

  55. Krok 55:

    Krok 55.

    Ustaw schłodzony pierścień na desce do krojenia. Wlej mus do pierścienia.

  56. Krok 56:

    Krok 56.

    Na musie bezpośrednio w pierścieniu połóż sernik na środku ciasta.

  57. Krok 57:

    Krok 57.

    Delikatnie utop środek ciasta w musie.

  58. Krok 58:

    Krok 58.

    Usuń nadmiar musu po bokach.

  59. Krok 59:

    Krok 59.

    Dokręć pierścień folią spożywczą i włóż całą konstrukcję na noc do zamrażarki.

  60. Krok 60:

    Krok 60.

    Następnego dnia pozostaje glazurować i udekorować całkowicie schłodzonym musem z ciasta. To, co jest na górze, to spód ciasta.

  61. Krok 61:

    Krok 61.

    Usuń folię z formy. Rozgrzej boki pierścienia suszarką do włosów, aby bez problemu zdjąć pierścień.

  62. Krok 62:

    Krok 62.

    Przygotuj wysokość ciasta (wystarczy nawet kubek) i pojemnik do zbierania lukru wyłożony folią (najłatwiejszą opcją jest blacha do pieczenia). Oznacza to, że umieść szeroki kubek lub miskę na blasze do pieczenia z folią - będzie to stojak do dekoracji ciasta.

  63. Krok 63:

    Krok 63.

    Rozgrzej glazurę do temperatury roboczej 32-35 stopni. Gdy lukier leży na łyżce i szpatułce, położy się również na torcie. Odłóż część białego lukru do dekoracji.

  64. Krok 64:

    Krok 64.

    Pomaluj główną część białego lukru na różowo i ubij blenderem.

  65. Krok 65:

    Krok 65.

    Odwróć ciasto na stojak i zdejmij folie. Lekko wyprasuj rogi dłonią.

  66. Krok 66:

    Krok 66.

    Zacznij polewać ciasto różowym lukrem.

  67. Krok 67:

    Krok 67.

    Możesz na to patrzeć bez końca! Najpierw wlej lukier na środek, a następnie trochę na krawędzie. Czasami - tylko do środka, a następnie jednym pociągnięciem płaskiej łopatki Usuń szkliwo na środku.

  68. Krok 68:

    Krok 68.

    Poczekaj, aż lukier trochę spłynie.

  69. Krok 69:

    Krok 69.

    Teraz pomaluj dowolne wzory na wierzchu białym lukrem. Użyj do tego torby na ciasto lub plastikowej torby z wyciętym rogiem.

  70. Krok 70:

    Krok 70.

    Gdy lukier przestanie kapać, Usuń zwisające krople z dna ciasta.

  71. Krok 71:

    Krok 71.

    Przenieś ciasto na podłoże lub szerokie, płaskie naczynie do serwowania za pomocą szpatułki lub noża.

  72. Krok 72:

    Krok 72.

    W ten sposób.

  73. Krok 73:

    Krok 73.

    Udekoruj ciasto według własnych upodobań, pragnień i możliwości. Tutaj jest to brzeg na dole białej czekolady i rząd truskawek na powierzchni ciasta.

  74. Krok 74:

    Krok 74.

    Tak wygląda ciasto w przekroju. Jest cudownie pyszny!

Zgadzam się, że ciasta musowe wymagają (i bardzo uporczywie) czasu, wysiłku i wytrzymałości wojskowej. Jednak wynik, zadowolone twarze gości i rodziny oraz pytanie następnego dnia: "czy jest jeszcze ciasto?!"- przynoszą radość, szczęście i chęć ciągłego gotowania takich ciast. Ten przepis-ciasto musowe z lukrem lustrzanym i truskawkami jest dobre dla początkujących i jest inspirowane słynnym ciastem Dolce Vita.

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Syrop inwertowany - 400   kcal/100g

Podobne przepisy