skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto musowe z lukrem lustrzanym dla początkujących? Przygotuj składniki na Crumble. Zmierz je wszystkie, a następnie gotuj, jest to wygodniejsze i szybsze.
Krok 2:
Przygotuj składniki na konfit truskawkowy. Zmiel truskawki w tłuczone ziemniaki w dowolny sposób. Robię to blenderem.
Krok 3:
Przygotuj składniki na sernik. Nie potrzebuje też całych truskawek, ale przecier truskawkowy.
Krok 4:
Przygotuj składniki na mus.
Krok 5:
Lukier przygotuj wcześniej. Zalej żelatynę 60 ml wody i pozostaw do spęcznienia. W wysokiej misce włóż skondensowane mleko, połamaj czekoladę i dodaj spuchniętą żelatynę. Wlej 50 ml wody, syrop inwertowany do rondla i dodaj cukier. Zagotuj powstały syrop, mieszając, do 103 stopni (2 minuty po ugotowaniu). Wlej syrop do czekolady, odstaw na minutę, a następnie ubij blenderem. Zamknij folię w kontakcie z powierzchnią i odłóż na 12 godzin. do lodówki.
Krok 6:
W przypadku musu i confit namocz żelatynę. Wlej go osobno do małych pojemników.
Krok 7:
Napełnij żelatynę wodą (60 ml do każdego pojemnika), wymieszaj i pozostaw do spęcznienia.
Krok 8:
W przypadku Crumble włóż masło o temperaturze pokojowej do miski.
Krok 9:
Dodaj cukier.
Krok 10:
Zmiel masło cukrem. Przesiej osobno mąkę pszenną i migdałową przez drobne sito.
Krok 11:
Dodaj przesianą mąkę pszenną do masła.
Krok 12:
Dodaj przesianą mąkę migdałową do ciasta.
Krok 13:
Zmiel wszystkie składniki rękami, zagniataj ciasto. Powinien być fajny, nie lepki. Skoncentruj się na jego konsystencji, a nie na objętości mąki pszennej(możesz jej potrzebować mniej lub więcej niż ja).
Krok 14:
Zawiń ciasto w folię i włóż do zamrażarki, aby tam zamarzło i wygodnie było je zetrzeć.
Krok 15:
Aby upiec sernik, Ustaw piekarnik na 160 stopni. Wymieszaj jajko z cukrem w osobnej misce. Wstrząśnij trzepaczką lub widelcem.
Krok 16:
Wlej śmietanę do wstrząśniętych jajek.
Krok 17:
Dodaj ser śmietankowy do masy jajecznej. Dobrze wymieszaj.
Krok 18:
Dodaj puree truskawkowe do masy.
Krok 19:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 20:
Pierścień do pieczenia sernika dokręć folią. Mam 16 cm średnicy.
Krok 21:
Włóż masę sernikową do pierścienia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około pół godziny w tych samych 160 stopniach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 22:
Smakuj mleko na mus cytrynowo-waniliowy. Aby to zrobić, wlej mleko do rondla.
Krok 23:
Dodaj skórkę z cytryny do mleka.
Krok 24:
Zeskrob laskę wanilii i dodaj wanilię i samą laskę do mleka. Zagotuj i pozostaw do ostygnięcia i zaparzenia. Jeśli nie masz laski wanilii, możesz zastąpić ją wanilią na czubku noża.
Krok 25:
Sernik jest gotowy. Pozwól mu ostygnąć i wyjmij z pierścienia. Na razie pozostaw folię.
Krok 26:
Zetrzyj ciasto Crumble zamrożone w zamrażarce.
Krok 27:
Umieść pierścień o średnicy 16 cm na blasze do pieczenia z pergaminem, włóż do niego starte ciasto, lekko ubij i wyślij do piekarnika na 15-20 minut w 170 stopniach. Dokładny czas i temperaturę pieczenia określ w piekarniku.
Krok 28:
Crumble jest gotowy. Nie trzeba go wyjmować z formy.
Krok 29:
Aby zrobić confit, włóż skrobię i cukier do rondla. Wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli nie zostanie to zrobione, w konfiturze będą grudki skrobi.
Krok 30:
Dodaj przecier truskawkowy do konfitury.
Krok 31:
Jeśli chcesz, możesz na tym etapie dodać posiekaną świeżą miętę. Truskawki świetnie się z tym łączą. A także-z bazylią (tak, tak!).
Krok 32:
Umieść mieszankę truskawek na kuchence i zagotuj, ciągle mieszając.
Krok 33:
Dodaj zmiękczoną żelatynę do patelni i mieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 34:
Zdejmij confit z ognia i ostudź.
Krok 35:
Wlej schłodzony confit na już schłodzony Crumble.
Krok 36:
Dokręć pierścień folią i włóż go do zamrażarki wraz z blachą do pieczenia, aż konfit całkowicie zamarznie.
Krok 37:
Schłodzony sernik zawiń w folię, na której się znajduje, a także włóż do zamrażarki.
Krok 38:
Przygotuj pierścień o średnicy 18 cm do złożenia ciasta. Aby to zrobić, dokręć go folią (idealnie płasko i bez zagnieceń) - to jest dno. Umieść pierścień na desce lub płaskim naczyniu, które mieści się w zamrażarce. Wewnątrz ułóż taśmę cukierniczą. 10 minut przed montażem umieść całą konstrukcję w zamrażarce do ostygnięcia.
Krok 39:
Aby zrobić mus, wlej cukier do rondla.
Krok 40:
Dodaj skrobię do cukru i dobrze wymieszaj.
Krok 41:
Dodaj żółtka do cukru ze skrobią.
Krok 42:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 43:
Przecedzić przez sitko do masy mleko smakowe. Wymieszać.
Krok 44:
Umieść mus na kuchence na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy się zagotuje, podgrzej mus przez minutę, mieszając jeszcze bardziej energicznie.
Krok 45:
Dodaj zmiękczoną żelatynę do musu i mieszaj całą masę, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 46:
Zdejmij mus z ognia i wstaw do lodówki do temperatury pokojowej. Możesz to zrobić w naturalny sposób, ciągle mieszając. Aby przyspieszyć, włóż patelnię do miski z lodem i ciągle mieszaj.
Krok 47:
Gdy baza kremu z musu ostygnie, wlej zimną śmietanę do osobnej miski.
Krok 48:
I ubij je blenderem na wysokich obrotach do średnich szczytów.
Krok 49:
Do schłodzonego kremu z musu dodaj miękkie masło.
Krok 50:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 51:
Mus śmietankowy Dodaj do bitej śmietany.
Krok 52:
I dobrze wymieszaj. Mus jest gotowy!
Krok 53:
Wyjmij wszystkie szczegóły ciasta z zamrażarki. Zdejmij z nich pierścienie.
Krok 54:
Sernik przełóż na Crumble z confit. To będzie środek ciasta.
Krok 55:
Ustaw schłodzony pierścień na desce do krojenia. Wlej mus do pierścienia.
Krok 56:
Na musie bezpośrednio w pierścieniu połóż sernik na środku ciasta.
Krok 57:
Delikatnie utop środek ciasta w musie.
Krok 58:
Usuń nadmiar musu po bokach.
Krok 59:
Dokręć pierścień folią spożywczą i włóż całą konstrukcję na noc do zamrażarki.
Krok 60:
Następnego dnia pozostaje glazurować i udekorować całkowicie schłodzonym musem z ciasta. To, co jest na górze, to spód ciasta.
Krok 61:
Usuń folię z formy. Rozgrzej boki pierścienia suszarką do włosów, aby bez problemu zdjąć pierścień.
Krok 62:
Przygotuj wysokość ciasta (wystarczy nawet kubek) i pojemnik do zbierania lukru wyłożony folią (najłatwiejszą opcją jest blacha do pieczenia). Oznacza to, że umieść szeroki kubek lub miskę na blasze do pieczenia z folią - będzie to stojak do dekoracji ciasta.
Krok 63:
Rozgrzej glazurę do temperatury roboczej 32-35 stopni. Gdy lukier leży na łyżce i szpatułce, położy się również na torcie. Odłóż część białego lukru do dekoracji.
Krok 64:
Pomaluj główną część białego lukru na różowo i ubij blenderem.
Krok 65:
Odwróć ciasto na stojak i zdejmij folie. Lekko wyprasuj rogi dłonią.
Krok 66:
Zacznij polewać ciasto różowym lukrem.
Krok 67:
Możesz na to patrzeć bez końca! Najpierw wlej lukier na środek, a następnie trochę na krawędzie. Czasami - tylko do środka, a następnie jednym pociągnięciem płaskiej łopatki Usuń szkliwo na środku.
Krok 68:
Poczekaj, aż lukier trochę spłynie.
Krok 69:
Teraz pomaluj dowolne wzory na wierzchu białym lukrem. Użyj do tego torby na ciasto lub plastikowej torby z wyciętym rogiem.
Krok 70:
Gdy lukier przestanie kapać, Usuń zwisające krople z dna ciasta.
Krok 71:
Przenieś ciasto na podłoże lub szerokie, płaskie naczynie do serwowania za pomocą szpatułki lub noża.
Krok 72:
W ten sposób.
Krok 73:
Udekoruj ciasto według własnych upodobań, pragnień i możliwości. Tutaj jest to brzeg na dole białej czekolady i rząd truskawek na powierzchni ciasta.
Krok 74:
Tak wygląda ciasto w przekroju. Jest cudownie pyszny!
Zgadzam się, że ciasta musowe wymagają (i bardzo uporczywie) czasu, wysiłku i wytrzymałości wojskowej. Jednak wynik, zadowolone twarze gości i rodziny oraz pytanie następnego dnia: "czy jest jeszcze ciasto?!"- przynoszą radość, szczęście i chęć ciągłego gotowania takich ciast. Ten przepis-ciasto musowe z lukrem lustrzanym i truskawkami jest dobre dla początkujących i jest inspirowane słynnym ciastem Dolce Vita.
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Truskawki świeżo mrożone słodkie - 44 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Syrop inwertowany - 400 kcal/100g