skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety w piekarniku jak w przedszkolu? Przygotuj składniki. Mięso mielone, zwykle biorą tylko wołowinę. Biały chleb gdzieś 1 - 2 kromki, mleko - aby namoczyć w nim chleb. Aby dodać do mięsa mielonego, potrzebujesz cebuli (1 cebula), czosnku (1-2 ząbki), będą musiały być przewijane razem z mięsem mielonym w maszynce do mięsa, moje mięso mielone jest już skręcone z cebulą i czosnkiem. Sól i przyprawy do smaku. Zamiast bułki tartej możesz wziąć mąkę, kaszę kukurydzianą, semolinę.
Krok 2:
Biały chleb połamać na kawałki i namoczyć w mleku. Wlej tyle mleka, aby całkowicie przykryło chleb. Następnie wyciśnij chleb i dodaj do mielonego mięsa.
Krok 3:
Farsz ponownie przewiń razem z namoczonym białym chlebem w maszynce do mięsa. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Włącz rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni.
Krok 4:
Z przygotowanego mięsa mielonego mokrymi rękami uformuj kotlety, zwiń je ze wszystkich stron w bułce tartej. Nasmaruj blachę do pieczenia lub formę ze środkowymi bokami olejem roślinnym lub przykryj papierem do pieczenia. Przygotowane kotlety włożyć do formy. Umieść formę z kotletami w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Kotlety powinny & quot;chwycić", aby zachowały swój kształt i nie pełzały.
Krok 5:
Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę: zetrzyj marchewki na grubej tarce, pokrój cebulę losowo (pokroiłem na pół pierścienia). Lekko podsmaż cebulę i marchewkę na patelni. Następnie dodaj gorącą wodę lub bulion (moje kotlety zajęły około 400 ml), dodaj trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
Krok 6:
Wlać kotlety przygotowanym nadzieniem z warzywami, dodać liść laurowy. Umieść formę z kotletami z powrotem w piekarniku na 40 minut lub do momentu, aż na kotletach powstanie złoty kolor.
Krok 7:
Podawaj kotlety na gorąco. Do dekoracji nadają się tłuczone ziemniaki, gotowana kasza gryczana lub makaron. Układając kotlety na talerzu, pamiętaj, aby dodać do nich warzywa i sos.
ogólnie jest to bardzo dobry sposób na pieczenie kotletów. Po pierwsze, skraca czas przebywania na nogach przy kuchence. Po drugie, nie ma zapachu smażenia kotletów w całej kuchni. Po trzecie, jest to bardziej przydatne-piec kotlety bez smażenia na oleju.
w dzieciństwie, a teraz bardzo lubię kotlety "jak w przedszkolu" i chociaż moje kotlety nie wyglądały dokładnie jak prawdziwe Przedszkole (w końcu moje mięso mielone nie było w 100% wołowe), ale nadal mogłem poczuć ten sam smak.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
w przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g