skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w karmelu ze złotą skórką w piekarniku? Aby to zrobić, potrzebujesz minimalnego zestawu składników. Możesz zastąpić kurczaka indykiem. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
Krok 2:
Opłucz kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Na tuszy nie powinna pozostać żadna wilgoć, w przeciwnym razie marynata spłynie ze skóry bez pozostawania.
Krok 3:
Teraz przygotuj marynatę. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli miód jest kandyzowany, rozpuść go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Możesz wziąć dowolny miód, ale pożądane jest, aby był grubszy i ciemniejszy. Mam grykę. W misce wymieszaj płynny miód, sos sojowy ocet winny, brązowy cukier i przyprawy. Możesz użyć przypraw gotowych do drobiu lub zrobić własną mieszankę chmielu suneli, mieszanki mielonej papryki, papryki, curry i suchego czosnku.
Krok 4:
Ubij wszystko widelcem, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby marynatę można gotować na małym ogniu, aby stała się lepka. Zwykle do takich marynat dodaje się niewiele warzyw. Ale ze względu na zawartość tłuszczu nie łączy się dobrze z resztą składników i nie pozostaje na kurczaku, spływając. I musimy upewnić się, że marynata utrzymuje się na skórze.
Krok 5:
Za pomocą pędzla posmaruj kurczaka marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw do marynowania na co najmniej 30 minut lub lepiej na 1 godzinę. Przenieś kurczaka do naczynia do pieczenia i ponownie posmaruj marynatą. Pozostaw trochę marynaty, aby nasmarować ptaka. Aby skrzydełka nie przypaliły się podczas pieczenia, zawiń je w folię.
Krok 6:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Od czasu do czasu posmaruj ptaka marynatą z miski lub z dna formy. Sekret pięknej jednolitej Skórki karmelowej polega na częstym smarowaniu marynatą i obracaniu ptaka różnymi bokami.
Krok 7:
Marynata trzyma się znacznie lepiej na gorącym ptaku, stopniowo barwi kurczaka na złotobrązowy kolor, a cukier i miód tworzą ładną karmelową skórkę. Dokładny czas pieczenia zależy od wagi ptaka i funkcji piekarnika. Przenieś gotowego kurczaka na talerz. Udekoruj winogronami, mandarynkami pokrojonymi na pół i miętą. Smacznego!
o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g