kurczak ze złotą skórką w karmelu w piekarniku

najsmaczniejszy, apetyczny, oryginalny, jasny, świąteczny! Kurczak ze złotą skórką w karmelu w piekarniku okazuje się tak piękny, że ozdobisz nim każdy stół. A jakie to pachnące i smaczne! Podawaj w otoczeniu owoców i jagód, jasnych i soczystych-zamień rodzinny obiad w ucztę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 16 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 20 % 8 g
247 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w karmelu ze złotą skórką w piekarniku? Aby to zrobić, potrzebujesz minimalnego zestawu składników. Możesz zastąpić kurczaka indykiem. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka i osusz ręcznikami papierowymi. Na tuszy nie powinna pozostać żadna wilgoć, w przeciwnym razie marynata spłynie ze skóry bez pozostawania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przygotuj marynatę. Miód potrzebuje płynnego, niezanieczyszczonego. Jeśli miód jest kandyzowany, rozpuść go na kuchence lub w kuchence mikrofalowej. Możesz wziąć dowolny miód, ale pożądane jest, aby był grubszy i ciemniejszy. Mam grykę. W misce wymieszaj płynny miód, sos sojowy ocet winny, brązowy cukier i przyprawy. Możesz użyć przypraw gotowych do drobiu lub zrobić własną mieszankę chmielu suneli, mieszanki mielonej papryki, papryki, curry i suchego czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij wszystko widelcem, aż cukier będzie gładki i całkowicie się rozpuści. W razie potrzeby marynatę można gotować na małym ogniu, aby stała się lepka. Zwykle do takich marynat dodaje się niewiele warzyw. Ale ze względu na zawartość tłuszczu nie łączy się dobrze z resztą składników i nie pozostaje na kurczaku, spływając. I musimy upewnić się, że marynata utrzymuje się na skórze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą pędzla posmaruj kurczaka marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw do marynowania na co najmniej 30 minut lub lepiej na 1 godzinę. Przenieś kurczaka do naczynia do pieczenia i ponownie posmaruj marynatą. Pozostaw trochę marynaty, aby nasmarować ptaka. Aby skrzydełka nie przypaliły się podczas pieczenia, zawiń je w folię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5 godziny. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika. Od czasu do czasu posmaruj ptaka marynatą z miski lub z dna formy. Sekret pięknej jednolitej Skórki karmelowej polega na częstym smarowaniu marynatą i obracaniu ptaka różnymi bokami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marynata trzyma się znacznie lepiej na gorącym ptaku, stopniowo barwi kurczaka na złotobrązowy kolor, a cukier i miód tworzą ładną karmelową skórkę. Dokładny czas pieczenia zależy od wagi ptaka i funkcji piekarnika. Przenieś gotowego kurczaka na talerz. Udekoruj winogronami, mandarynkami pokrojonymi na pół i miętą. Smacznego!

o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy