skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić serniki z serem? Zacznijmy od przygotowania składników do ciasta. Podgrzej mleko do 40 ° C. w dotyku powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą. Weź drożdże szybko działające.
Krok 2:
Połącz wszystkie składniki w wysokiej misce (moja szklanka pochodzi z miksera) i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Zimą odpowiednia jest bateria, a latem można umieścić ciasto w wyłączonym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Krok 3:
Jak zrozumieć, że drożdże są świeże i nadają się do dalszej pracy? Na powierzchni mleka po 10-15 minutach powinna pojawić się gęsta Piankowa Czapka o charakterystycznym zapachu drożdży. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał użyć drożdży z innej partii i ponownie ugotować ciasto. Odłóż ciasto na bok, zajmie to trochę później.
Krok 4:
Przygotuj składniki do ciasta. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania serników). Podgrzej mleko do 38-40 ° C.
Krok 5:
Przesiej ⅔ mąki pszennej najwyższej jakości do głębokiej miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Dla smaku możesz dodać szczyptę soli do ciasta. Przy takiej ilości cukru ciasto będzie słodkawe. I odpowiedni dla tych, którzy lubią połączenie" słodkie ciasto - słone nadzienie & quot;. Jeśli chcesz uzyskać ciasto o neutralnym smaku, zmniejsz ilość cukru o ⅓ i więcej, w zależności od preferencji.
Krok 6:
Dodaj mleko i ciasto do miski. Ubij jajka.
Krok 7:
Lekko wymieszaj mąkę z płynnymi składnikami i dodaj masło.
Krok 8:
Zagnieść ciasto i ocenić jego konsystencję. W razie potrzeby dodaj mąkę. Ale staraj się nie przesadzać z mąką. Im więcej jest w cieście, tym twardsze będą serniki. Zagniataj ciasto przez co najmniej 15 minut, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Elektryczni pomocnicy kuchenni szybciej poradzą sobie z ugniataniem. Zbierz ciasto na środek i przykryj miskę folią spożywczą. Wyjmij ciasto do proofingu w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.
Krok 9:
Zacznijmy tworzyć serniki. Podziel ciasto na 16 równych kawałków i zwiń je w kulki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. Palcami zrób wgłębienie na środku każdego sernika. To miejsce na nadzienie. Jeśli pozwala na to twoja blacha do pieczenia, zrób więcej odstępów między bułkami niż ja: ciasto bardzo dobrze się unosi i po prostu sklejają się po bokach. To wcale nie jest krytyczne, ale wpłynie na wygląd.
Krok 10:
Do nadzienia wystarczy każdy półtwardy ser, który kochasz i który dobrze się topi. Podziel jajko na żółtko i białko.
Krok 11:
Zetrzyj ser na grubej tarce i połącz z białkiem. Jak na mój gust sól w nadzieniu wystarczy kosztem sera, ale możesz dodać trochę więcej do smaku.
Krok 12:
Połóż łyżkę nadzienia na środku każdego sernika (możesz lekko zatopić nadzienie w środku) i posmaruj serniki żółtkiem za pomocą pędzla do gotowania. Przykryj serniki półcieniem i pozostaw na 15-20 minut. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C przez 30-40 minut, aż bułki dobrze się zrumienią. Ser powinien się stopić, a spód nie przypalić.
w smaku serniki z serem przypominają chaczapuri. Ciasto jest miękkie i przewiewne, a pieczony ser jest ogólnie nie do pochwały! Serniki są szczególnie dobre na gorąco, ale nie mniej skutecznie zjadane i schłodzone.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g