serniki z serem w piekarniku

tandetny, pyszny, prosty w przygotowaniu, zjedzony szybko! Serniki z serem w piekarniku to pieczony ser ze złotą skórką na miękkim cieście drożdżowym. Jeden rodzaj takiej rumianej bułki podnosi na duchu i pobudza apetyt. Słony ser korzystnie kontrastuje ze słodkawym ciastem, więc ręce sięgają po następną porcję!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 67 % 36 g
263 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić serniki z serem? Zacznijmy od przygotowania składników do ciasta. Podgrzej mleko do 40 ° C. w dotyku powinno być przyjemnie ciepłe, ale nie gorące, w przeciwnym razie drożdże umrą. Weź drożdże szybko działające.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz wszystkie składniki w wysokiej misce (moja szklanka pochodzi z miksera) i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut. Zimą odpowiednia jest bateria, a latem można umieścić ciasto w wyłączonym piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jak zrozumieć, że drożdże są świeże i nadają się do dalszej pracy? Na powierzchni mleka po 10-15 minutach powinna pojawić się gęsta Piankowa Czapka o charakterystycznym zapachu drożdży. Jeśli tak się nie stanie, będziesz musiał użyć drożdży z innej partii i ponownie ugotować ciasto. Odłóż ciasto na bok, zajmie to trochę później.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj składniki do ciasta. Masło i jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Aby to zrobić, wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem (około 30 minut przed rozpoczęciem gotowania serników). Podgrzej mleko do 38-40 ° C.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej ⅔ mąki pszennej najwyższej jakości do głębokiej miski. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Dla smaku możesz dodać szczyptę soli do ciasta. Przy takiej ilości cukru ciasto będzie słodkawe. I odpowiedni dla tych, którzy lubią połączenie" słodkie ciasto - słone nadzienie & quot;. Jeśli chcesz uzyskać ciasto o neutralnym smaku, zmniejsz ilość cukru o ⅓ i więcej, w zależności od preferencji.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mleko i ciasto do miski. Ubij jajka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Lekko wymieszaj mąkę z płynnymi składnikami i dodaj masło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagnieść ciasto i ocenić jego konsystencję. W razie potrzeby dodaj mąkę. Ale staraj się nie przesadzać z mąką. Im więcej jest w cieście, tym twardsze będą serniki. Zagniataj ciasto przez co najmniej 15 minut, aż przestanie mocno przylegać do dłoni. Elektryczni pomocnicy kuchenni szybciej poradzą sobie z ugniataniem. Zbierz ciasto na środek i przykryj miskę folią spożywczą. Wyjmij ciasto do proofingu w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zacznijmy tworzyć serniki. Podziel ciasto na 16 równych kawałków i zwiń je w kulki. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odległości od siebie. Palcami zrób wgłębienie na środku każdego sernika. To miejsce na nadzienie. Jeśli pozwala na to twoja blacha do pieczenia, zrób więcej odstępów między bułkami niż ja: ciasto bardzo dobrze się unosi i po prostu sklejają się po bokach. To wcale nie jest krytyczne, ale wpłynie na wygląd.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do nadzienia wystarczy każdy półtwardy ser, który kochasz i który dobrze się topi. Podziel jajko na żółtko i białko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj ser na grubej tarce i połącz z białkiem. Jak na mój gust sól w nadzieniu wystarczy kosztem sera, ale możesz dodać trochę więcej do smaku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż łyżkę nadzienia na środku każdego sernika (możesz lekko zatopić nadzienie w środku) i posmaruj serniki żółtkiem za pomocą pędzla do gotowania. Przykryj serniki półcieniem i pozostaw na 15-20 minut. Następnie piecz w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 ° C przez 30-40 minut, aż bułki dobrze się zrumienią. Ser powinien się stopić, a spód nie przypalić.

w smaku serniki z serem przypominają chaczapuri. Ciasto jest miękkie i przewiewne, a pieczony ser jest ogólnie nie do pochwały! Serniki są szczególnie dobre na gorąco, ale nie mniej skutecznie zjadane i schłodzone.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy