ryba w piekarniku z marchewką i majonezem

soczyste, pachnące, jasne, szybkie, święto każdego dnia! Ryba w piekarniku z marchewką i majonezem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Cała główna praca zostanie wykonana za ciebie przez technika! Danie okazuje się bardzo soczyste i bogate, nadaje się do podania na lunch i kolację, z dowolnym dodatkiem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 12 % 2 g
104 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec rybę w piekarniku z marchewką i majonezem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do tego przepisu możesz użyć filetów z dowolnej ryby. Może to być dorsz, taki jak mój, mintaj, morszczuk, różowy łosoś lub jakikolwiek inny, który Ci się podoba. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Nie zanurzaj ryby w gorącej wodzie. To sprawi, że będzie sucha.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożony filet rybny namoczyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój rybę na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Cytryna usunie tak obsesyjny rybi zapach. Każdy kawałek ryby posyp trochę solą i przyprawami do ryb. Pamiętaj, że w naczyniu będzie również majonez, który doda trochę więcej soli do naczynia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść kawałki ryby w naczyniu do pieczenia. Forma może być szklana, ceramiczna lub metalowa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż posiekaną cebulę, a następnie marchewkę równomiernie na wierzchu ryby. W osobnej szklance wymieszaj majonez z wodą i polej rybę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj łyżki, aby wygładzić warstwę majonezu na całej powierzchni marchewki. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas pieczenia ryba będzie miała wystarczającą ilość płynu. Ale prawie nie pozostanie w gotowym naczyniu. A samo danie stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij formę z piekarnika i połóż rybę na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowa ryba z cebulą i marchewką jest bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do tego przystawka z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Filet z dorsza - 80   kcal/100g

Podobne przepisy