skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec rybę w piekarniku z marchewką i majonezem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do tego przepisu możesz użyć filetów z dowolnej ryby. Może to być dorsz, taki jak mój, mintaj, morszczuk, różowy łosoś lub jakikolwiek inny, który Ci się podoba. Jeśli ryba jest zamrożona, wyjmij ją z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej. Nie zanurzaj ryby w gorącej wodzie. To sprawi, że będzie sucha.
Krok 2:
Rozmrożony filet rybny namoczyć ręcznikami papierowymi, aby usunąć z niego nadmiar wilgoci. Pokrój rybę na małe kawałki i skrop sokiem z cytryny. Cytryna usunie tak obsesyjny rybi zapach. Każdy kawałek ryby posyp trochę solą i przyprawami do ryb. Pamiętaj, że w naczyniu będzie również majonez, który doda trochę więcej soli do naczynia.
Krok 3:
Umieść kawałki ryby w naczyniu do pieczenia. Forma może być szklana, ceramiczna lub metalowa. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Pokrój cebulę i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Rozłóż posiekaną cebulę, a następnie marchewkę równomiernie na wierzchu ryby. W osobnej szklance wymieszaj majonez z wodą i polej rybę.
Krok 5:
Użyj łyżki, aby wygładzić warstwę majonezu na całej powierzchni marchewki. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 do 45 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 6:
Podczas pieczenia ryba będzie miała wystarczającą ilość płynu. Ale prawie nie pozostanie w gotowym naczyniu. A samo danie stanie się apetycznym złotym kolorem. Wyjmij formę z piekarnika i połóż rybę na talerzu.
Krok 7:
Gotowa ryba z cebulą i marchewką jest bardzo smaczna. Idealnie nadaje się do tego przystawka z tłuczonych ziemniaków lub gotowanego ryżu. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Filet z dorsza - 80 kcal/100g