chleb dyniowy w piekarniku

dynia to bardzo smaczny i aromatyczny chleb. Po raz pierwszy przygotowałem taki chleb. Ostatnio dziecku bardzo podobał się chleb kukurydziany z Auchan: tak żółty jak słońce. Z dyni uzyskuje się również ciekawy chleb o pięknym żółtym kolorze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 80 % 45 g
232 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię na małe kawałki, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości. Aby chleb był słodszy, możesz osłodzić dynię podczas gotowania, dodając do niej 1 łyżkę.l cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do przesianej mąki dodaj gałkę muszkatołową, cukier, sól i drożdże. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę z gotowej dyni i zetrzyj samą dynię widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepłą wodę i stopione masło do dyni. Mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej puree z dyni do mąki i dokładnie ugniataj rękami przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i lekko lepkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozwałkuj kulkę ciasta, włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj bochenek z dopasowanego ciasta lub po prostu włóż do bochenka. Pozostaw na 40 minut w cieple do proofingu. Od dawna chciałem zrobić takie plasterki za pomocą nici. Chleb uzyskuje się w postaci pięknego złotego kwiatu z zaokrąglonymi płatkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp mąką powierzchnię chleba. Umieść mały pojemnik z wodą na dnie piekarnika rozgrzanego do 180°C. Powyżej umieść chleb i piecz przez około 30 minut, aż będzie miękki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy