skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Pokrój dynię na małe kawałki, włóż do rondla, zalej wodą i gotuj do miękkości. Aby chleb był słodszy, możesz osłodzić dynię podczas gotowania, dodając do niej 1 łyżkę.l cukier.
Krok 3:
Do przesianej mąki dodaj gałkę muszkatołową, cukier, sól i drożdże. Wymieszać.
Krok 4:
Spuść wodę z gotowej dyni i zetrzyj samą dynię widelcem.
Krok 5:
Wlej ciepłą wodę i stopione masło do dyni. Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Wlej puree z dyni do mąki i dokładnie ugniataj rękami przez około 10 minut, w razie potrzeby dodając trochę mąki.
Krok 7:
Ciasto powinno być miękkie, plastyczne i lekko lepkie.
Krok 8:
Rozwałkuj kulkę ciasta, włóż do miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1,5 godziny.
Krok 9:
Uformuj bochenek z dopasowanego ciasta lub po prostu włóż do bochenka. Pozostaw na 40 minut w cieple do proofingu. Od dawna chciałem zrobić takie plasterki za pomocą nici. Chleb uzyskuje się w postaci pięknego złotego kwiatu z zaokrąglonymi płatkami.
Krok 10:
Posyp mąką powierzchnię chleba. Umieść mały pojemnik z wodą na dnie piekarnika rozgrzanego do 180°C. Powyżej umieść chleb i piecz przez około 30 minut, aż będzie miękki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g