udka z kurczaka bez kości w piekarniku

Szybki i pyszny lunch przy minimalnej ilości składników. Od dawna gotuję nie tylko uda, ale także inne części kurczaka zgodnie z tym przepisem. Dzięki sosowi każde mięso jest bardzo soczyste.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 18 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 34 % 14 g
178 kcal
IG: 69 / 0 / 31

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować udka z kurczaka bez kości w piekarniku, potrzebujemy: udek z kurczaka bez kości, sosu sojowego, miodu, czosnku (najlepiej młodego), czarnego pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie spłucz uda. Usuń z nich kawałki kości, w razie potrzeby odetnij nadmiar tłuszczu. Przygotowane mięso z kurczaka włożyć do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj czosnek. Możesz posiekać nożem, ale po startej postaci czosnek da więcej aromatu i smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sos sojowy, dodaj miód, czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30-40 minut. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić w lodówce na noc, przykrywając mięso folią spożywczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Skrop sosem z miski. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Okresowo podlewaj mięso sosem z dna formy. Możesz upiec uda bez sosu. Ale razem z nim okazuje się znacznie smaczniejszy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe udka podawaj na gorąco. Odpowiedni jest absolutnie każdy dodatek-od zbóż po świeże lub gotowane warzywa. Smacznego!

udka z kurczaka to pyszny i bardzo satysfakcjonujący produkt mięsny, który jest używany do przygotowywania wielu potraw różnych kuchni narodowych. Udka z kurczaka mają dość wysoką zawartość tłuszczu, dlatego często są używane do gotowania zup, smażenia, pieczenia w piekarniku za pomocą folii lub specjalnego rękawa, smażenia na grillu lub w cieście na patelni, a także dodawania do różnych zupek. Z tego produktu przygotowywane są słynne gruzińskie potrawy, takie jak satsivi i chakhokhbili, dodając do ud różne zioła, przyprawy, sosy i zioła. Do smażenia udka wciera się w sól i przyprawy lub zwija w mąkę i ciasto. Do obfitej i smacznej pieczeni na obiad lepszy Składnik niż udka z kurczaka i nie możesz tego wymyślić, a Kharcho lub zupa z dobrze sprawdzą się na obiad i są podawane z ziemniakami lub ryżem.

uda bez kości są wygodne, ponieważ szybciej się pieczą. A brak kości nie odwraca uwagi od smacznego i soczystego mięsa. Świetna opcja na grilla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy