skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować udka z kurczaka bez kości w piekarniku, potrzebujemy: udek z kurczaka bez kości, sosu sojowego, miodu, czosnku (najlepiej młodego), czarnego pieprzu.
Krok 2:
Dokładnie spłucz uda. Usuń z nich kawałki kości, w razie potrzeby odetnij nadmiar tłuszczu. Przygotowane mięso z kurczaka włożyć do głębokiej miski.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj czosnek. Możesz posiekać nożem, ale po startej postaci czosnek da więcej aromatu i smaku.
Krok 4:
Wlej sos sojowy, dodaj miód, czosnek i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj i pozostaw do marynowania przez 30-40 minut. Jeśli to możliwe, lepiej zostawić w lodówce na noc, przykrywając mięso folią spożywczą.
Krok 5:
Umieść kurczaka w naczyniu do pieczenia. Skrop sosem z miski. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30-35 minut. Okresowo podlewaj mięso sosem z dna formy. Możesz upiec uda bez sosu. Ale razem z nim okazuje się znacznie smaczniejszy.
Krok 6:
Gotowe udka podawaj na gorąco. Odpowiedni jest absolutnie każdy dodatek-od zbóż po świeże lub gotowane warzywa. Smacznego!
udka z kurczaka to pyszny i bardzo satysfakcjonujący produkt mięsny, który jest używany do przygotowywania wielu potraw różnych kuchni narodowych. Udka z kurczaka mają dość wysoką zawartość tłuszczu, dlatego często są używane do gotowania zup, smażenia, pieczenia w piekarniku za pomocą folii lub specjalnego rękawa, smażenia na grillu lub w cieście na patelni, a także dodawania do różnych zupek. Z tego produktu przygotowywane są słynne gruzińskie potrawy, takie jak satsivi i chakhokhbili, dodając do ud różne zioła, przyprawy, sosy i zioła. Do smażenia udka wciera się w sól i przyprawy lub zwija w mąkę i ciasto. Do obfitej i smacznej pieczeni na obiad lepszy Składnik niż udka z kurczaka i nie możesz tego wymyślić, a Kharcho lub zupa z dobrze sprawdzą się na obiad i są podawane z ziemniakami lub ryżem.
uda bez kości są wygodne, ponieważ szybciej się pieczą. A brak kości nie odwraca uwagi od smacznego i soczystego mięsa. Świetna opcja na grilla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g