skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Niezbędne składniki do ciasta
Krok 2:
W osobnym naczyniu rozbij jajko, dodaj sól
Krok 3:
Następnie cukier
Krok 4:
Trochę ubijamy
Krok 5:
Tutaj wlej olej roślinny i wymieszaj
Krok 6:
W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj suche drożdże i wymieszaj
Krok 7:
Wlej przygotowaną mieszankę jajeczną
Krok 8:
Wlej ciepłe mleko, idealne będzie 35-40 stopni, aby drożdże działały
Krok 9:
Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto, dobrze zagniataj przez 10-15 minut, aż przestanie przylegać do rąk. Ciasto jest gładkie, równe, miękkie i elastyczne
Krok 10:
Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę
Krok 11:
A my w tym czasie przygotujemy nadzienie
Krok 12:
Oczyszczamy wątrobę z filmów i żył, jeśli to konieczne, i kroimy na dowolne kawałki
Krok 13:
Na patelni rozgrzej olej roślinny
Krok 14:
Rozłóż wątrobę na rozgrzanej patelni i smaż do miękkości, na koniec sól i pieprz do smaku
Krok 15:
Posiekaj dowolnie cebulę, możesz grubo
Krok 16:
Trzy marchewki na grubej tarce
Krok 17:
Wyjmij smażoną wątrobę z patelni, pozostaw olej na patelni
Krok 18:
I włóż cebulę i marchewkę do pozostałego oleju roślinnego
Krok 19:
Smażyć do miękkości
Krok 20:
W misce blendera rozprowadzamy smażoną wątrobę i warzywa
Krok 21:
Wytrzyj do stanu puree
Krok 22:
Nasze nadzienie jest gotowe! Jeśli nie masz dużo wątroby, dodaj tłuczone ziemniaki - otrzymasz nie mniej smaczne ciasta, ale bardziej budżetowe
Krok 23:
W ciągu godziny nasze ciasto dobrze wyrosło, ugniatamy je i jeszcze raz ugniatamy, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły
Krok 24:
Podziel ciasto na małe bułeczki, mam 20 sztuk.
Krok 25:
Ugniataj rękami lub zwiń wałkiem do ciasta
Krok 26:
Na każdym półfabrykacie kładziemy nadzienie, mocujemy krawędzie, tworząc ciasto
Krok 27:
Te placki można zarówno smażyć na patelni, jak i piec w piekarniku-w obu przypadkach bardzo smaczne! Dzisiaj wybrałem dla siebie drugą opcję! Kładziemy placki na blasze do pieczenia szwem w dół
Krok 28:
Posmaruj placki jajkiem i pozwól im rosnąć w cieple przez 15-20 minut
Krok 29:
Następnie włóż placki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut i piecz na złoty kolor. Gotowe placki przykryć ręcznikiem i ostudzić
Krok 30:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal / 100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal / 100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal / 100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Wątroba wołowa - 130 kcal / 100g