ciasteczka w piekarniku

rumiane pyszne, obfite paszteciki wypełnią dom pysznym smakiem! Ciastka z wątróbką to bardzo popularne danie w mojej rodzinie. Biorę inną wątrobę na ciasta: wołowinę, kurczaka, a nawet wieprzowinę, dodaję ziemniaki do nadzienia lub nie dodaję! Gotuję je również na patelni iw piekarniku... Nawiasem mówiąc, Ta wersja ciast jest uniwersalna - można je smażyć i piec. Dziś dzielę się z wami tą opcją, która najbardziej pokochała moje domowe!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 11 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 59 % 26 g
208 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Niezbędne składniki do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym naczyniu rozbij jajko, dodaj sól

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trochę ubijamy

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tutaj wlej olej roślinny i wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj suche drożdże i wymieszaj

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej przygotowaną mieszankę jajeczną

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciepłe mleko, idealne będzie 35-40 stopni, aby drożdże działały

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Łyżką, a następnie rękami zagniataj ciasto, dobrze zagniataj przez 10-15 minut, aż przestanie przylegać do rąk. Ciasto jest gładkie, równe, miękkie i elastyczne

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj gotowe ciasto ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 1 godzinę

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A my w tym czasie przygotujemy nadzienie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Oczyszczamy wątrobę z filmów i żył, jeśli to konieczne, i kroimy na dowolne kawałki

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż wątrobę na rozgrzanej patelni i smaż do miękkości, na koniec sól i pieprz do smaku

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posiekaj dowolnie cebulę, możesz grubo

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Trzy marchewki na grubej tarce

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij smażoną wątrobę z patelni, pozostaw olej na patelni

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    I włóż cebulę i marchewkę do pozostałego oleju roślinnego

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć do miękkości

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    W misce blendera rozprowadzamy smażoną wątrobę i warzywa

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wytrzyj do stanu puree

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Nasze nadzienie jest gotowe! Jeśli nie masz dużo wątroby, dodaj tłuczone ziemniaki - otrzymasz nie mniej smaczne ciasta, ale bardziej budżetowe

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    W ciągu godziny nasze ciasto dobrze wyrosło, ugniatamy je i jeszcze raz ugniatamy, aby wszystkie pęcherzyki powietrza wyszły

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Podziel ciasto na małe bułeczki, mam 20 sztuk.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Ugniataj rękami lub zwiń wałkiem do ciasta

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Na każdym półfabrykacie kładziemy nadzienie, mocujemy krawędzie, tworząc ciasto

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Te placki można zarówno smażyć na patelni, jak i piec w piekarniku-w obu przypadkach bardzo smaczne! Dzisiaj wybrałem dla siebie drugą opcję! Kładziemy placki na blasze do pieczenia szwem w dół

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Posmaruj placki jajkiem i pozwól im rosnąć w cieple przez 15-20 minut

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Następnie włóż placki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut i piecz na złoty kolor. Gotowe placki przykryć ręcznikiem i ostudzić

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal / 100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal / 100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal / 100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal / 100g

Podobne przepisy