kotlety Jaskółcze Gniazdo w piekarniku

przepis na te kotlety na pewno zostaniesz poproszony! Skąd kotlety mają tak piękną nazwę, nie wiadomo dokładnie. Ale jak udało mi się dowiedzieć, kotlety o tej nazwie i składzie są sprzedawane w jednej z restauracji w Odessie. Do mięsa mielonego można dodać smażoną posiekaną cebulę lub pokroić cebulę w krążki i położyć na pomidorach.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 9 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby ugotować kotlety Jaskółcze Gniazdo w piekarniku, potrzebujemy: mięso mielone( wieprzowina+wołowina lub tylko wieprzowina lub wołowina); papryka; pomidory; ser; śmietana; czosnek; pietruszka; jajko; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w pierścienie o grubości około 1 cm wskazane jest wybranie papryki o najbardziej równych i prostych ścianach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser pokroić w krążki wielkości krążków papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czosnek pomiń serez Press.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do mięsa mielonego dodaj czosnek, pietruszkę, sól i pieprz przepuszczone przez prasę. Dokładnie zagnieść mięso mielone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj blachę do pieczenia folią lub pergaminem. Ułóż pierścienie papryki. Pierścienie są mocno nadziewane mięsem mielonym. Z tej ilości mięsa mielonego uzyskuje się około 6 kotletów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj powierzchnię kotletów kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż plastry pomidora na wierzchu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C na 30 minut. Połóż plastry sera na kotletach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wróć do piekarnika na 10-15 minut, aż na serze pojawi się rumiana skórka. Smacznego!

dzięki składnikowi warzywnemu kotlety są nie tylko soczyste, ale także bardzo satysfakcjonujące.
jeśli masz dość zwykłych kotletów i chcesz zaskoczyć swoją rodzinę lub gości czymś niezwykłym-te kotlety zrobią wrażenie na wszystkich.
ogromnym plusem jest to, że te kotlety nie są smażone na patelni w oleju, ale pieczone w piekarniku bez kropli tłuszczu roślinnego. To sprawia, że kotlety są atrakcyjne dla diety, zwłaszcza jeśli chuda wołowina, indyk lub kurczak są podstawą mielonego mięsa. Mały talerz sera nie wpłynie znacząco na zawartość kalorii.
jasne, wielokolorowe kotlety rozweselą i zamienią zwykły lunch lub kolację w ucztę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy