ciasto Mink Mole banan

delikatny, soczysty, pachnący, oryginalny, z kawałkami owoców. Ciasto bananowe kret Norek intryguje swoją nazwą, zwłaszcza małe słodycze. Deser z całymi owocami i najdelikatniejszym kremem twarogowym ozdobi każde wakacje. Tym, którzy kochają banany, spodoba się szczególnie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 64 % 25 g
198 kcal
IG: 4 / 35 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bananowe z kretem Z Norek? Odmierz niezbędne składniki do przygotowania biszkoptu. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę, powinna być gorąca.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Przesiej mieszankę mąki, aby wzbogaciła się w tlen. Dzięki temu biszkopt dobrze wyrośnie podczas pieczenia, będzie bujny i przewiewny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel jajka na białka i żółtka. Zrób to ostrożnie, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek, w przeciwnym razie nie pękną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka, stopniowo dodając gorącą wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie przestając bić, dodaj połowę normy cukru w małych porcjach. Ubij wszystko, aż uzyskasz gęstą, jasną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj trzepaczki miksera, dokładnie osusz. W suchym, czystym pojemniku najpierw ubij białka ze średnią prędkością, aż lekko zgęstnieją. Stopniowo dodając pozostały cukier i zwiększając prędkość, ubij białka na stabilną pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij ubite białka partiami w masę żółtkową. Wymieszaj masę szpatułką delikatnymi ruchami od dołu do góry, aby nie zakłócić struktury powietrznej białek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mieszankę mąki. Możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko równie delikatnie, aż uzyskasz gładkie, przewiewne ciasto czekoladowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj spód naczynia do pieczenia pergaminem. Ściany formy nie muszą być smarowane niczym. Ostrożnie włóż ciasto do formy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-35 minut. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, aby biszkopt nie opadł z powodu zmiany temperatury. Schłodzić gotowy biszkopt i wyjąć z formy. Wskazane jest pozostawienie biszkoptu na 4-5 godzin, aby miękisz był lekko zagęszczony. Czas i tryb pieczenia mogą być inne. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przygotuj krem. Do kremu możesz wziąć bardziej dojrzałego banana, aby krem był bardziej aromatyczny. Ale do nadzienia lepiej jest używać dojrzałych bananów, ale nie dojrzałych. Twaróg wybierz miękki, aby krem był bardziej delikatny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W blenderze połącz twaróg, cukier, cukier waniliowy i jednego obranego i pokrojonego na kawałki banana.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie i gładkie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zalej żelatynę zimną przegotowaną wodą, pozostaw do spęcznienia na 10-12 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej lub na małym ogniu, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści. W takim przypadku nie doprowadzaj do wrzenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wstępnie schłodzona śmietana zacznij ubijać ze średnią prędkością, stopniowo zwiększając ją do maksymalnej. Wskazane jest również schłodzenie pojemnika do ubijania śmietany. Ważne jest, aby nie przerabiać śmietany, aby nie stała się tłusta. Gdy tylko na powierzchni pojawią się widoczne smugi, przestań ubijać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do masy twarogowo-bananowej w małych porcjach dodać bitą śmietanę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przy ciągłym mieszaniu wlej ciepły roztwór żelatyny do powstałego kremu cienkim strumieniem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dobrze wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić żelatynę.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Opcjonalnie możesz dodać czekoladę startą na grubej tarce do śmietany. Dobrze wymieszaj.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Jak uformować ciasto? Ostrzem noża, odchodząc od krawędzi herbatnika 1,5-2 cm, obrysuj okrąg. Usuń okruchy z biszkoptu, pozostawiając dno o grubości co najmniej 1 cm.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Napełnij biszkopt obranymi całymi bananami. W zależności od wielkości potrzebujesz 4-5 owoców.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Ułóż krem na bananach. W tym czasie krem staje się stabilny i dobrze zachowuje swój kształt.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Aby wykończyć biszkopt, zmiel okruchy biszkoptu w blenderze lub pokrusz rękami.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posyp ciasto okruchami biszkoptu, lekko je dociskając. Włóż ciasto do lodówki, aby krem zgęstniał.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Przed podaniem udekoruj ciasto według uznania, pokrój na porcje i podawaj. Smacznego!

z pozostałej bułki tartej możesz zrobić ciasto "ziemniak". Użyłam ten przepis . Szybko i po prostu okazało się kolejną pyszną ucztą.

W razie potrzeby możesz namoczyć "pudełko" herbatnika przed złożeniem ciasta syropem z 2 łyżek. l cukier i 3 łyżki.l Woda. Do aromatyzowania dodaj koniak lub rum. Lub użyj dowolnego soku owocowego. Nie zrobiłem impregnacji. Z dnia na dzień ciasto dobrze nasiąkło soczystością bananów i stało się bardzo aromatyczne.

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy