cud z dynią w piekarniku

pyszne i zdrowe danie narodowe kuchni dagestańskiej! Cudu to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, które wygląda jak cienkie ciasto lub ciasto z nadzieniem. Nadzienie do cudu jest używane inaczej: mięso, twarożek, ziemniaki, ser, zioła, Dynia. Szczególnie interesujący jest przepis na danie dagestańskie-cud z dynią upieczoną w piekarniku. To ciasto jest delikatne, miękkie, smaczne i zdrowe. Cud jest smażony na suchej patelni lub pieczony w formie w piekarniku, również bez smarowania DNA. Dopiero po upieczeniu lub smażeniu, aby cud był miękki, smaruje się go roztopionym masłem. Możesz podać cud do zupy, gorącej lub jako niezależne danie na herbatę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 40 % 18 g
węglowodany 47 % 21 g
261 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na cud z dynią. Zacznijmy od przygotowania przaśnego ciasta prawie jak pierogi lub chebureki. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli. Wlej czystą zimną wodę, wymieszaj masę, aż uzyskasz gładkie, elastyczne i posłuszne ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pozostaw ciasto do odpoczynku w temperaturze pokojowej przez około 20 minut, przykrywając je serwetką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Myjemy dynię, obieramy ze skórki i nasion. Drobno posiekaj miąższ nożem lub zetrzyj. Możesz użyć dyni przygotowanej w sezonie zbiorów i zamrożonej na przyszłość. Jeśli został zamrożony w dużych kawałkach, rozmrażamy go i siekamy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Uwolnij orzechy włoskie ze skorupy, umyj, osusz w kuchence mikrofalowej, posiekaj blenderem na okruchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż ugotowaną cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż będzie przezroczysta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij dynię na patelnię do cebuli. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Rozłóż masę warzywną w misce, dodaj do niej posiekany orzech włoski, dodaj zmielony czarny pieprz, sól do smaku. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę cukru, ale dynia jest wystarczająco słodka na takie danie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj większość w cienki okrąg. Rozłóż na nim nadzienie, pozostawiając wolne krawędzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj drugą część ciasta w cienkie kółko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj ciasto nadzieniem tym okręgiem. Ściśnij krawędzie. Przenosimy przedmiot do formy (nie trzeba smarować dna formy olejem), wykonujemy kilka nakłuć widelcem z góry, aby para wydostała się podczas pieczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W razie potrzeby cud można posmarować ubitym jajkiem kurzym lub mlekiem na wierzchu. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wyjmij cud z piekarnika, posmaruj roztopionym masłem i natychmiast podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy