skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na cud z dynią. Zacznijmy od przygotowania przaśnego ciasta prawie jak pierogi lub chebureki. Do miski wsyp przesianą mąkę pszenną, dodaj łyżeczkę soli. Wlej czystą zimną wodę, wymieszaj masę, aż uzyskasz gładkie, elastyczne i posłuszne ciasto.
Krok 2:
Pozostaw ciasto do odpoczynku w temperaturze pokojowej przez około 20 minut, przykrywając je serwetką.
Krok 3:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Myjemy dynię, obieramy ze skórki i nasion. Drobno posiekaj miąższ nożem lub zetrzyj. Możesz użyć dyni przygotowanej w sezonie zbiorów i zamrożonej na przyszłość. Jeśli został zamrożony w dużych kawałkach, rozmrażamy go i siekamy.
Krok 4:
Uwolnij orzechy włoskie ze skorupy, umyj, osusz w kuchence mikrofalowej, posiekaj blenderem na okruchy.
Krok 5:
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Połóż ugotowaną cebulę na rozgrzanym oleju. Smażyć, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aż będzie przezroczysta.
Krok 7:
Wyślij dynię na patelnię do cebuli. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut. Rozłóż masę warzywną w misce, dodaj do niej posiekany orzech włoski, dodaj zmielony czarny pieprz, sól do smaku. W razie potrzeby możesz dodać szczyptę cukru, ale dynia jest wystarczająco słodka na takie danie.
Krok 8:
Ciasto dzielimy na dwie części, jedną nieco większą od drugiej.
Krok 9:
Rozwałkuj większość w cienki okrąg. Rozłóż na nim nadzienie, pozostawiając wolne krawędzie.
Krok 10:
Rozwałkuj drugą część ciasta w cienkie kółko.
Krok 11:
Przykryj ciasto nadzieniem tym okręgiem. Ściśnij krawędzie. Przenosimy przedmiot do formy (nie trzeba smarować dna formy olejem), wykonujemy kilka nakłuć widelcem z góry, aby para wydostała się podczas pieczenia.
Krok 12:
W razie potrzeby cud można posmarować ubitym jajkiem kurzym lub mlekiem na wierzchu. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wyjmij cud z piekarnika, posmaruj roztopionym masłem i natychmiast podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g