skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Przygotuj niezbędne składniki. Będziesz potrzebował 2-4 bulw ziemniaczanych, filetów z kurczaka, papryki i średniej wielkości cebuli.
Krok 2:

Dobrze opłucz filety z kurczaka pod bieżącą zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi. Oczyść z folii. Pokrój na talerze, a następnie na kawałki średniej wielkości, nie za małe.
Krok 3:

Przenieś pokrojonego kurczaka do miski. Polej sosem sojowym. Nie solić, ponieważ sam sos jest już dość słony. Pozostaw mięso do marynowania w temperaturze pokojowej (około 15-20 minut). W tym czasie przygotuj ziemniaki.
Krok 4:

Umyj ziemniaki. Obierz i pokrój w plasterki.
Krok 5:

Możesz gotować ziemniaki do połowy ugotowane (około 5 minut po ugotowaniu). Czas gotowania można zmieniać (zmniejszać lub zwiększać), wszystko zależy od rodzaju używanych ziemniaków. Odcedź i ostudź ziemniaki. Teraz sól i pieprz do smaku.
Krok 6:

Obierz cebulę. Opłucz go i nóż w zimnej wodzie, aby podczas krojenia sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu. Pokrój w półpierścienie. Umyj paprykę, osusz. Wytnij i usuń środek nasionami. Pokrój go również w półpierścienie.
Krok 7:

W dowolnej formie żaroodpornej (moja jest z grubego szkła) połącz częściowo ugotowane ziemniaki, cebulę i paprykę.
Krok 8:

Wymieszaj wszystkie składniki. W razie potrzeby dodaj ulubione przyprawy (takie jak włoskie zioła).
Krok 9:

Do warzyw ułóż marynowaną pierś z kurczaka. Wcześniej (10-15 minut przed gotowaniem) Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj formę folią.
Krok 10:

Piecz naczynie przez około 20 minut. Następnie wyjmij naczynie, zdejmij folię, wymieszaj zawartość.
Krok 11:

Posyp startym twardym serem na wierzchu. Weź dowolny pyszny ser, aby dobrze się stopił.
Krok 12:

Włóż formę z powrotem do piekarnika i piecz, aż powstanie rumiana skórka sera, około 10-15 minut dłużej. Podawaj natychmiast, gdy jest gorąco. Posyp posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek).
pierś z kurczaka z ziemniakami i serem w piekarniku to prosty, obfity lunch lub kolacja.
dodatkowo do naczynia można dodać inne warzywa, tylko w mniejszej ilości, aby nadal głównymi składnikami były ziemniaki i kurczak.
jako sos zamiast sosu sojowego można użyć śmietany, jogurtu naturalnego bez dodatków, majonezu lub mieszanki śmietany i majonezu.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g


