skład / składniki
metoda gotowania
1. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce.
2. Zmiel wątrobę blenderem lub kilkakrotnie przepuszczając ją przez maszynę do mięsa.
3. Dodaj cebulę i marchewkę, ryż i sól do masy wątrobowej.
4. Podziel jajko na żółtko i białko. Białko - w osobnym pojemniku, żółtko-do wątroby z warzywami. Dobrze wymieszaj masę wątrobową.
5. Ubij białko na szczyty i dodaj je do wątroby. Delikatnie wymieszaj.
6. Nasmaruj formę olejem i posyp bułką tartą. Włóż masę suflejową do formy. Masło można zastąpić margaryną, a krakersy semoliną. Dokręć formę folią.
7. Piec suflet w 190 stopniach przez 40 minut. W blasze do pieczenia, w której umieszczana jest forma, musisz wlać wodę.
8. Pozwól sufletowi trochę ostygnąć i możesz go podać.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g