suflet z wątróbki drobiowej w piekarniku

kolejny pyszny przepis na wątróbkę drobiową! Prosty, dietetyczny! Wiele osób uwielbia wątróbkę drobiową ze względu na łatwość przygotowania, korzyści i stosunkowo niski koszt. Teraz każdy z nas zapamięta, że możesz nie tylko dusić wątrobę, robić pasztet lub placki! Ten suflet zdecydowanie warto spróbować przynajmniej raz.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 38 % 10 g
129 kcal
IG: 44 / 33 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Obierz marchewki i zetrzyj je na drobnej tarce.
2. Zmiel wątrobę blenderem lub kilkakrotnie przepuszczając ją przez maszynę do mięsa.
3. Dodaj cebulę i marchewkę, ryż i sól do masy wątrobowej.
4. Podziel jajko na żółtko i białko. Białko - w osobnym pojemniku, żółtko-do wątroby z warzywami. Dobrze wymieszaj masę wątrobową.
5. Ubij białko na szczyty i dodaj je do wątroby. Delikatnie wymieszaj.
6. Nasmaruj formę olejem i posyp bułką tartą. Włóż masę suflejową do formy. Masło można zastąpić margaryną, a krakersy semoliną. Dokręć formę folią.
7. Piec suflet w 190 stopniach przez 40 minut. W blasze do pieczenia, w której umieszczana jest forma, musisz wlać wodę.
8. Pozwól sufletowi trochę ostygnąć i możesz go podać.
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy