skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić dynię z rodzynkami w piekarniku? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć dynię i jabłka dowolnej odmiany. W zależności od odmiany i słodyczy dyni i jabłek cukier można dostosować do smaku. Część cukru można zastąpić cukrem waniliowym.
Krok 2:
Umyj rodzynki, osusz. Jeśli rodzynki są bardzo suche, pomarszczone, zalej je wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut. Następnie spuść wodę, osusz rodzynki. Moje rodzynki są duże, soczyste, więc nie gotowałem ich dodatkowo na parze. Możesz wziąć dowolne rodzynki-jasne lub ciemne, które lubisz najbardziej.
Krok 3:
Umyj, osusz i obierz dynię i nasiona. Pokrój na średnie kawałki.
Krok 4:
Umieść dynię w naczyniu do pieczenia. Posyp odrobiną cukru na wierzchu. Umieść dynię podgrzaną do 180°C na około 25-30 minut, aż będzie miękka. Dokładny czas pieczenia zależy od rodzaju dyni i wielkości kawałków. W takim przypadku dynia nie powinna gotować się w puree, kawałki powinny zachować swój kształt. Aby sprawdzić, czy dynia jest gotowa, nakłuj ją widelcem. Jeśli łatwo się przebije, jest gotowy.
Krok 5:
Podczas pieczenia dyni przygotuj jabłka: obierz je ze skórki i nasion, pokrój na średnie kawałki. Mam jabłka słodko-kwaśne, soczyste, odmiana Granny Smith. Skrop owoce sokiem z cytryny, aby zapobiec brązowieniu.
Krok 6:
Połóż jabłka i rodzynki na pieczonej dyni.
Krok 7:
Posyp wierzch pozostałym cukrem. W razie potrzeby możesz posypać danie mielonym cynamonem. Wróć formę do piekarnika na około 15 minut dłużej. Jabłka, podobnie jak wcześniej Dynia, powinny być pieczone, ale nie tracą kształtu. Smacznego!
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również zastąpić cukier płynnym miodem.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g