skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szarlotkę z polewą śmietanową? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST. Włóż go do zamrażarki na dwie godziny przed gotowaniem, powinien stać się bardzo twardy, aby wygodniej było go zetrzeć. Majonez w przepisie zastąpiłem taką samą ilością śmietany. Zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 20-30%.
Krok 2:
Weź miskę ciasta, przesiej do niej mąkę. To nie tylko usunie ewentualne śmieci, ale także wzbogaci je powietrzem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste i miękkie. Następnie dodaj proszek do pieczenia, wanilinę i szczyptę soli do mąki. Sól działa w słodkim cieście jako wzmacniacz smaku. Dodaj cukier. Wymieszaj wszystkie luźne produkty, aby równomiernie rozprowadzić je na mące.
Krok 3:
Wyjmij zamrożone masło z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce bezpośrednio do miski z mąką. Aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni, zawiń go w torebkę. A na samym końcu możesz zwinąć go w mąkę, aby się nie wyślizgnął.
Krok 4:
Użyj rąk, aby zetrzeć mieszankę mąki z masłem, aż utworzy się kruche okruchy. Pracuj szybko - im zimniejsze masło w cieście, tym lepsze ciasto kruche.
Krok 5:
Wbij jajko w okruchy, dodaj śmietanę i majonez, jeśli go używasz. Zacznij wyrabiać ciasto, mieszając je najpierw łyżką, a następnie rękami.
Krok 6:
Ciasto bardzo szybko stanie się jednorodne i połączy się w kulkę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź średnie jabłka, cukier jest odpowiedni zarówno brązowy, jak i zwykły, biały, który jest dostępny. Brązowy nada ciastu karmelową nutę. Dodaj cynamon do smaku, możesz zamiast tego użyć wanilii lub w ogóle nic nie dodawać — kwestia gustu.
Krok 8:
Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki. Usuń nasiona i odetnij skórkę. Pokrój obrane jabłka na kliny.
Krok 9:
Umieść je na suchej patelni, najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodaj cukier i cynamon. Umieść patelnię na najmniejszym ogniu. Następnie jabłka w ogniu przez około 5 minut, zmiękną trochę, sok pozwoli, cukier się rozpuści. Wymieszaj je kilka razy szpatułką. Nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić wypełnienie? Przygotuj jedzenie. Wybierz wysokiej jakości, naturalną śmietanę, im bardziej tłusta, tym smaczniejsza. Ale także bardziej kaloryczny, weź to pod uwagę. Zamiast proszku możesz wziąć cukier, a zamiast skrobi ziemniaczanej — kukurydzę, będziesz potrzebować dwa razy więcej.
Krok 11:
Włóż wszystkie składniki do jednej miski-śmietanę — jajko, proszek i skrobię.
Krok 12:
Trzepaczką wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wypełnienie jest gotowe.
Krok 13:
Wyjmij ciasto z lodówki. Odetnij jedną trzecią i usuń ją z powrotem-przejdzie do dekoracji górnej. Dwie trzecie rozwałkuj na pergaminie w okrąg. Ciasto okazało się trochę lepkie, rozwałkowałem je między dwoma arkuszami pergaminu. Ale możesz po prostu posypać go mąką.
Krok 14:
Przenieś ciasto do formy do pieczenia, mam dzieloną formę o średnicy 20 cm. Uformuj boki ciasta. Ponieważ w cieście jest dużo oleju, nie trzeba smarować formy. Usunąłem pergamin, możesz na nim upiec.
Krok 15:
Wlej śmietanę na ciasto. Ułóż jabłka na wierzchu, wlej na nie powstały karmel. Rozłóż jabłka równomiernie na nadzieniu.
Krok 16:
Złóż trochę boki, aby znalazły się na nadzieniu. Z pozostałej jednej trzeciej ciasta zrób wierzch ciasta - możesz pokroić go w paski i zrobić kratkę, możesz wyciąć z niego dekoracje w postaci kwiatów i liści. Lub możesz po prostu rozwałkować ciasto w okrąg i zrobić zwykły wierzch.
Krok 17:
Rozgrzej piekarnik do t 180°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Umieść w nim formę z ciastem. Piec ciasto przez 40-45 minut, aż będzie złote. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Krok 18:
Podawaj ciasto, krojąc je na kawałki, do herbaty lub kawy. Schłodzony, doskonale się tnie i zachowuje swój kształt. Smacznego!
Ważna uwaga!!!
wydawało mi się, że na taką ilość ciasta jest mało nadzienia. Radzę podwoić jego liczbę. Rozwałkuj samo ciasto cieńsze, wyrośnie podczas pieczenia. I weź WIĘKSZY kształt, 23-24 cm.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g