szarlotka z polewą śmietanową

piękny, bujny, rozpływa się w ustach, najsmaczniejszy! Szarlotka z kwaśną śmietaną to jeden z najlepszych przepisów na jesienne wypieki. Bardzo dobrze łączy miękkie kruche ciasto, pachnące jabłka i delikatne kremowe nadzienie.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 32 % 18 g
węglowodany 59 % 33 g
314 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szarlotkę z polewą śmietanową? Najpierw przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przygotuj dla niego jedzenie. Wybierz masło wysokiej jakości, naturalne, zgodne z GOST. Włóż go do zamrażarki na dwie godziny przed gotowaniem, powinien stać się bardzo twardy, aby wygodniej było go zetrzeć. Majonez w przepisie zastąpiłem taką samą ilością śmietany. Zawartość tłuszczu w śmietanie wynosi 20-30%.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę ciasta, przesiej do niej mąkę. To nie tylko usunie ewentualne śmieci, ale także wzbogaci je powietrzem, dzięki czemu wypieki będą bardziej puszyste i miękkie. Następnie dodaj proszek do pieczenia, wanilinę i szczyptę soli do mąki. Sól działa w słodkim cieście jako wzmacniacz smaku. Dodaj cukier. Wymieszaj wszystkie luźne produkty, aby równomiernie rozprowadzić je na mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij zamrożone masło z zamrażarki i zetrzyj je na grubej tarce bezpośrednio do miski z mąką. Aby olej nie stopił się pod wpływem ciepła dłoni, zawiń go w torebkę. A na samym końcu możesz zwinąć go w mąkę, aby się nie wyślizgnął.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Użyj rąk, aby zetrzeć mieszankę mąki z masłem, aż utworzy się kruche okruchy. Pracuj szybko - im zimniejsze masło w cieście, tym lepsze ciasto kruche.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wbij jajko w okruchy, dodaj śmietanę i majonez, jeśli go używasz. Zacznij wyrabiać ciasto, mieszając je najpierw łyżką, a następnie rękami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto bardzo szybko stanie się jednorodne i połączy się w kulkę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie. Przygotuj dla niej jedzenie. Weź średnie jabłka, cukier jest odpowiedni zarówno brązowy, jak i zwykły, biały, który jest dostępny. Brązowy nada ciastu karmelową nutę. Dodaj cynamon do smaku, możesz zamiast tego użyć wanilii lub w ogóle nic nie dodawać — kwestia gustu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jabłka, pokrój na ćwiartki. Usuń nasiona i odetnij skórkę. Pokrój obrane jabłka na kliny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść je na suchej patelni, najlepiej z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Dodaj cukier i cynamon. Umieść patelnię na najmniejszym ogniu. Następnie jabłka w ogniu przez około 5 minut, zmiękną trochę, sok pozwoli, cukier się rozpuści. Wymieszaj je kilka razy szpatułką. Nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić wypełnienie? Przygotuj jedzenie. Wybierz wysokiej jakości, naturalną śmietanę, im bardziej tłusta, tym smaczniejsza. Ale także bardziej kaloryczny, weź to pod uwagę. Zamiast proszku możesz wziąć cukier, a zamiast skrobi ziemniaczanej — kukurydzę, będziesz potrzebować dwa razy więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż wszystkie składniki do jednej miski-śmietanę — jajko, proszek i skrobię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Trzepaczką wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Wypełnienie jest gotowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij ciasto z lodówki. Odetnij jedną trzecią i usuń ją z powrotem-przejdzie do dekoracji górnej. Dwie trzecie rozwałkuj na pergaminie w okrąg. Ciasto okazało się trochę lepkie, rozwałkowałem je między dwoma arkuszami pergaminu. Ale możesz po prostu posypać go mąką.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś ciasto do formy do pieczenia, mam dzieloną formę o średnicy 20 cm. Uformuj boki ciasta. Ponieważ w cieście jest dużo oleju, nie trzeba smarować formy. Usunąłem pergamin, możesz na nim upiec.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej śmietanę na ciasto. Ułóż jabłka na wierzchu, wlej na nie powstały karmel. Rozłóż jabłka równomiernie na nadzieniu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Złóż trochę boki, aby znalazły się na nadzieniu. Z pozostałej jednej trzeciej ciasta zrób wierzch ciasta - możesz pokroić go w paski i zrobić kratkę, możesz wyciąć z niego dekoracje w postaci kwiatów i liści. Lub możesz po prostu rozwałkować ciasto w okrąg i zrobić zwykły wierzch.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozgrzej piekarnik do t 180°C, mój jest elektryczny, tryb góra-dół. Umieść w nim formę z ciastem. Piec ciasto przez 40-45 minut, aż będzie złote. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź, a następnie wyjmij z formy.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj ciasto, krojąc je na kawałki, do herbaty lub kawy. Schłodzony, doskonale się tnie i zachowuje swój kształt. Smacznego!

Ważna uwaga!!!

wydawało mi się, że na taką ilość ciasta jest mało nadzienia. Radzę podwoić jego liczbę. Rozwałkuj samo ciasto cieńsze, wyrośnie podczas pieczenia. I weź WIĘKSZY kształt, 23-24 cm.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy