Indyk z suszonymi śliwkami w piekarniku

pyszne, niskokaloryczne i niedrogie gorące danie. Jeśli nie chcesz gotować przez długi czas, ale jednocześnie nakarmić rodzinę lub gości czymś smacznym i nietrywialnym, powinieneś przyjrzeć się temu przepisowi. Delikatny filet z indyka z kawałkami czosnku, suszonymi śliwkami i słodkim sosem miodowym zachwyci swoim smakiem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 14 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 41 % 14 g
164 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania indyka ze śliwkami potrzebujemy: 500 g filetów z indyka; 100 g suszonych śliwek bez pestek; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżka. l miód; czarny pieprz i sól do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj indyka, osusz, Usuń folie i pokrój na średnie kawałki. Użyłem fileta z uda - takie mięso okazuje się nieco bardziej miękkie i tłuste. Ale możesz go zastąpić filetem z piersi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz suszone śliwki bez pestek. Najlepiej sprawdzić suszone śliwki pod kątem braku nasion lub ich fragmentów, ponieważ bardzo często zdarza się, że ich cząsteczki pozostają w owocach, co znajduje się w środku posiłku, a czasem z niezbyt dobrymi konsekwencjami dla zębów. Dlatego lepiej sprawdzić wszystko z wyprzedzeniem. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę i osusz suszone owoce na ręczniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Pokrój duże goździki wzdłuż na 2-3 części. Małe zostaw w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz filety z indyka i suszone śliwki. Dodaj olej roślinny, miód, sól i pieprz. Lepiej jest wziąć miód płynny lub półpłynny, który nie miał czasu na całkowite kandyzowanie i stwardnienie. Wtedy lepiej rozproszy się po mięsie. Jeśli miód stwardniał, lepiej najpierw stopić go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i schłodzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania na 2 godziny w lodówce lub na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia ułóż indyka z suszonymi śliwkami. Ułóż ząbki czosnku na wierzchu. Umieść formę z indykiem w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz mięso przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Okresowo podlewaj indyka sokiem z dna formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj indyka ze śliwkami z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

obecnie mięso z indyka jest niezwykle popularne i czasami przewyższa wszystkie inne rodzaje mięsa pod względem częstotliwości spożycia. Jednocześnie jest to najmniej kaloryczne mięso ze wszystkich, więc zastąpienie tego samego kurczaka indykiem z pewnym podobieństwem do ich smaku jest uzasadnione.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy