skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania indyka ze śliwkami potrzebujemy: 500 g filetów z indyka; 100 g suszonych śliwek bez pestek; 4 ząbki czosnku; 2 łyżki. l olej roślinny; 1 łyżka. l miód; czarny pieprz i sól do smaku.
Krok 2:
Umyj indyka, osusz, Usuń folie i pokrój na średnie kawałki. Użyłem fileta z uda - takie mięso okazuje się nieco bardziej miękkie i tłuste. Ale możesz go zastąpić filetem z piersi.
Krok 3:
Opłucz suszone śliwki bez pestek. Najlepiej sprawdzić suszone śliwki pod kątem braku nasion lub ich fragmentów, ponieważ bardzo często zdarza się, że ich cząsteczki pozostają w owocach, co znajduje się w środku posiłku, a czasem z niezbyt dobrymi konsekwencjami dla zębów. Dlatego lepiej sprawdzić wszystko z wyprzedzeniem. Jeśli suszone śliwki są zbyt twarde, możesz zalać je wrzącą wodą i pozostawić na 10 minut. Następnie spuść wodę i osusz suszone owoce na ręczniku.
Krok 4:
Obierz czosnek. Pokrój duże goździki wzdłuż na 2-3 części. Małe zostaw w całości.
Krok 5:
W misce połącz filety z indyka i suszone śliwki. Dodaj olej roślinny, miód, sól i pieprz. Lepiej jest wziąć miód płynny lub półpłynny, który nie miał czasu na całkowite kandyzowanie i stwardnienie. Wtedy lepiej rozproszy się po mięsie. Jeśli miód stwardniał, lepiej najpierw stopić go w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i schłodzić.
Krok 6:
Wszystko wymieszaj i pozostaw mięso do marynowania na 2 godziny w lodówce lub na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
W naczyniu do pieczenia ułóż indyka z suszonymi śliwkami. Ułóż ząbki czosnku na wierzchu. Umieść formę z indykiem w piekarniku rozgrzanym do 180°C i piecz mięso przez około 40 minut, aż pojawi się złoty kolor. Okresowo podlewaj indyka sokiem z dna formy.
Krok 8:
Podawaj indyka ze śliwkami z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
obecnie mięso z indyka jest niezwykle popularne i czasami przewyższa wszystkie inne rodzaje mięsa pod względem częstotliwości spożycia. Jednocześnie jest to najmniej kaloryczne mięso ze wszystkich, więc zastąpienie tego samego kurczaka indykiem z pewnym podobieństwem do ich smaku jest uzasadnione.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g