skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy dowolnie, gotujemy do miękkości. Odcedź bulion, dodaj masło, zamień ziemniaki w delikatne jednorodne tłuczone ziemniaki. Następnie rozbij jajko na puree, wlej mąkę, zagniataj ciasto.
2. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Smażymy grzyby na oleju roślinnym, aż uwolniona wilgoć całkowicie odparuje, po czym dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor, po czym solimy i pieprzymy do smaku.
3. Z ciasta ziemniaczanego formujemy placki z przygotowanym nadzieniem, układamy na natłuszczonej blasze do pieczenia,wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut, aż powstanie złoty złoty kolor.
podawaj na ciepło ze świeżymi warzywami lub bulionem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g