kurczak w całości nadziewany ryżem w piekarniku

apetyczny, niezrównany pyszny, dla całej rodziny! W przypadku kurczaka w całości nadziewanego ryżem w piekarniku takie pikantne soczyste nadzienie jest idealne. Tusza z kurczaka na zewnątrz jest nasączona pachnącą marynatą, a od wewnątrz sokiem z nadzienia. Dzięki podwójnemu działaniu mięso staje się delikatne, miękkie i aromatyczne! A danie uzyskuje się natychmiast z przystawką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 15 g
tłuszcze 49 % 19 g
węglowodany 13 % 5 g
250 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka nadziewanego ryżem? Najpierw przygotuj samego kurczaka i marynatę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz olej roślinny, posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wszystko wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj tusze kurczaka marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw kurczaka do marynowania przez noc w lodówce. Jeśli nie masz takiej możliwości, to co najmniej 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas marynowania kurczaka przygotuj nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, aż marchewki będą miękkie, około 5-6 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj ryż i wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj przyprawy i wymieszaj. Zmniejsz ogień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej 200 ml lub nieco więcej wrzącej wody, aby woda była o 1 cm wyższa niż ryż.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dusić nadzienie pod przykryciem na małym ogniu, aż wilgoć wyparuje. Podczas gaszenia nie mieszaj nadzienia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe nadzienie lekko schłodzić.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nadzień kurczaka pikantnym nadzieniem ryżowym.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby nadzienie nie wypadło, przypnij brzuch wykałaczkami i zawiąż nogi razem nitką kulinarną.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Przenieś nadziewaną tuszę do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Piecz kurczaka z ryżem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, okresowo polewając ptaka sokiem z dna formy. Smacznego!

do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy