skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka nadziewanego ryżem? Najpierw przygotuj samego kurczaka i marynatę.
Krok 2:
Umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 3:
Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 4:
W misce połącz olej roślinny, posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy.
Krok 5:
Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 6:
Posmaruj tusze kurczaka marynatą wewnątrz i na zewnątrz. Pozostaw kurczaka do marynowania przez noc w lodówce. Jeśli nie masz takiej możliwości, to co najmniej 1-2 godziny w temperaturze pokojowej.
Krok 7:
Podczas marynowania kurczaka przygotuj nadzienie.
Krok 8:
Ryż dokładnie spłucz do czystej wody.
Krok 9:
Obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce
Krok 10:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Krok 11:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż cebulę i marchewkę i smaż, mieszając, aż marchewki będą miękkie, około 5-6 minut.
Krok 12:
Dodaj ryż i wymieszaj.
Krok 13:
Dodaj przyprawy i wymieszaj. Zmniejsz ogień.
Krok 14:
Wlej 200 ml lub nieco więcej wrzącej wody, aby woda była o 1 cm wyższa niż ryż.
Krok 15:
Dusić nadzienie pod przykryciem na małym ogniu, aż wilgoć wyparuje. Podczas gaszenia nie mieszaj nadzienia.
Krok 16:
Gotowe nadzienie lekko schłodzić.
Krok 17:
Nadzień kurczaka pikantnym nadzieniem ryżowym.
Krok 18:
Aby nadzienie nie wypadło, przypnij brzuch wykałaczkami i zawiąż nogi razem nitką kulinarną.
Krok 19:
Przenieś nadziewaną tuszę do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia lub na blachę do pieczenia. Piecz kurczaka z ryżem w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 1 godzinę, okresowo polewając ptaka sokiem z dna formy. Smacznego!
do tego przepisu możesz wziąć dowolny rodzaj ryżu, który najbardziej Ci się podoba. Może to być długoziarniste, okrągłe, średnioziarniste, czerwone lub brązowe, gotowane na parze lub nie. Należy jednak pamiętać, że ilość wody i czas gotowania mogą się różnić w zależności od wybranej odmiany ryżu. Przeczytaj instrukcję gotowania na opakowaniu!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g