babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi owocami w piekarniku

rumiane, apetyczne, pachnące na każdą okazję i na herbatę! Babeczki z rodzynkami i kandyzowanymi owocami to mój niezawodny, sprawdzony przepis, zawsze dosłownie odlatują ze stołu. Babeczki można lukrować i dekorować w zależności od okazji, a zamiast rodzynek i kandyzowanych owoców umieścić inne suszone owoce i orzechy. Będzie pyszne!
MagnagoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 64 % 39 g
327 kcal
IG: 3 / 23 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić babeczki z rodzynkami w piekarniku? Przygotuj składniki: wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz rodzynki, oparz wrzącą wodą i odcedź. Następnie namocz w rumie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni (temperatura zależy od piekarnika). Ubij masło mikserem, aby wyglądało jak gęsty krem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wprowadź jajka i cukier, a także ubij z masłem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż je do masy maślanej. Należy pamiętać, że mąka może wymagać więcej lub mniej, skupić się na konsystencji ciasta i dostosować ilość mąki do niej (w tym celu wymieszaj większość przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj ją najpierw, a resztę bez proszku do pieczenia dodaj w razie potrzeby. Jeśli to konieczne, przesiej trochę więcej mąki)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powstałe ciasto powinno wyglądać jak dobre, gęste mleko skondensowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej rodzynki marynowane w rumie z kandyzowanymi owocami do ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto włożyć do metalowej foremki na muffinki. Dlaczego w METAL? Ponieważ w nim okażą się wspaniałą smażoną skórką. Upiekłam w papierowych foremkach, też smacznie, ale miękko. Moim zdaniem idealną konsystencję tego konkretnego przepisu osiąga się po prostu w metalowej formie. Czas pieczenia wynosi 20-30 minut na średnim lub niższym poziomie.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy