skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić babeczki z rodzynkami w piekarniku? Przygotuj składniki: wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
Krok 2:
Dobrze opłucz rodzynki, oparz wrzącą wodą i odcedź. Następnie namocz w rumie.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni (temperatura zależy od piekarnika). Ubij masło mikserem, aby wyglądało jak gęsty krem.
Krok 4:
Następnie wprowadź jajka i cukier, a także ubij z masłem.
Krok 5:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i włóż je do masy maślanej. Należy pamiętać, że mąka może wymagać więcej lub mniej, skupić się na konsystencji ciasta i dostosować ilość mąki do niej (w tym celu wymieszaj większość przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i dodaj ją najpierw, a resztę bez proszku do pieczenia dodaj w razie potrzeby. Jeśli to konieczne, przesiej trochę więcej mąki)
Krok 6:
Powstałe ciasto powinno wyglądać jak dobre, gęste mleko skondensowane.
Krok 7:
Wlej rodzynki marynowane w rumie z kandyzowanymi owocami do ciasta.
Krok 8:
Ciasto włożyć do metalowej foremki na muffinki. Dlaczego w METAL? Ponieważ w nim okażą się wspaniałą smażoną skórką. Upiekłam w papierowych foremkach, też smacznie, ale miękko. Moim zdaniem idealną konsystencję tego konkretnego przepisu osiąga się po prostu w metalowej formie. Czas pieczenia wynosi 20-30 minut na średnim lub niższym poziomie.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszystkie sekrety pieczenia z ciasta kruchego, dlaczego okazuje się suche, twarde lub bez smaku i jak tego uniknąć, przeczytaj artykuł o kruchym i delikatnym cieście kruchym .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g