kaczka w piekarniku w rękawie z ziemniakami nadziewana

bardzo smaczne, soczyste, pachnące, naprawdę świąteczne! Kaczka pieczona w rękawie okazuje się bardzo miękka i delikatna, a ziemniaki z takiego sąsiedztwa z tłustym ptakiem nabierają smaku godnego każdego smakosza. Jednocześnie przygotowanie potrawy nie jest kłopotliwe-włożyłem do piekarnika i zapomniałem. Rozpieszczaj siebie i bliskich!
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 61 % 27 g
węglowodany 11 % 5 g
313 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kaczkę w rękawie z nadziewanymi ziemniakami? Przygotuj wskazane produkty. Lepiej jest wziąć świeżą kaczkę, wcześniej nie zamrożoną. Z przypraw możesz wziąć dowolne według własnego gustu. Możesz również przygotować marynatę dla kaczki, która jest bardziej do smaku. Im większa waga kaczki,tym więcej ziemniaków i czasu gotowania zajmie. Staraj się wybierać ziemniaki nieskrobiowe. Przygotuj głębokie naczynie, naczynie do pieczenia i Rękaw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby ugotować faszerowaną kaczkę, należy ją odpowiednio wybrać: jej skóra powinna być cała, jasna, a mięso nie ciemne ani niebieskawe. Jeśli są resztki piór, należy je usunąć. Odetnij nadmiar tłuszczu, gruczoły łojowe, nadmiar skóry. Dobrze opłucz ptaka pod bieżącą wodą i osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Połącz zmielony czosnek, łyżeczkę soli i pieprz. Przetrzyj całą kaczkę przygotowaną mieszanką, dokładnie wcierając ją w skórę ptaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj śmietanę i majonez i przetrzyj całą kaczkę tą mieszanką. Włóż kaczkę do głębokiego naczynia, przykryj i wstaw do lodówki, aby marynować przez co najmniej 3 godziny, jeśli to możliwe, a następnie przez dłuższy czas.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój na duże kawałki. Jeśli ziemniaki są małe, nie możesz ich pokroić. W głębokiej misce wymieszaj pokrojone ziemniaki z solą i czarnym pieprzem. Włącz rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij marynowaną kaczkę pokrojonymi ziemniakami. Jeśli ziemniaki nie pasują, możesz umieścić je tuż obok kaczki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść przygotowaną kaczkę z ziemniakami w rękawie do pieczenia, zawiąż ją lub Zamknij klipsami. Zrób kilka nakłuć wykałaczką, aby para mogła uciec. Połóż kaczkę z głębokie naczynie do pieczenia lub blachę do pieczenia, na wypadek wycieku tłuszczu. Włóż patelnię z kaczką do nagrzanego piekarnika na 2 godziny. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu-skup się na swojej technice.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową kaczkę pozostaw na 20-30 minut w piekarniku, a następnie przenieś z rękawa na talerz. Podawaj kaczkę na ciepło lub na ciepło, odcinając porcje i układając ziemniaki na każdym talerzu. Smacznego!

kaczka z ziemniakami okazała się bardzo smaczna. Chociaż moja kaczka zarumieniła się na "doskonałe", nie zaszkodziło jej być bardzo apetycznym i soczystym. W ciągu dwóch godzin faszerowana kaczka była bardzo dobrze ugotowana-mięso było miękkie i soczyste. Ziemniaki podczas gotowania były również pieczone, nasycone wszystkimi smakami i sokami marynowanego ptaka. Nie rozpadł się i zachował swój kształt. Ale nakładając go na każdą płytkę, musisz uważać, aby ta forma również została zachowana.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy