skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste i delikatne kotlety z kurczaka dla dzieci? Sekret takich kotletów jest w rzeczywistości bardzo prosty. Ale wszystko w porządku. Zacznij od przygotowania niezbędnych produktów zgodnie z listą. Mielony kurczak powinien składać się z piersi, bez domieszek skóry i tłuszczu. Dlatego lepiej jest samodzielnie zrobić mięso mielone, siekając pierś w blenderze lub przepuszczając ją przez maszynę do mięsa.
Krok 2:
Pokrój bułkę w plasterki, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Następnie dobrze wyciśnij nadmiar mleka. Przed namoczeniem zdecyduj, czy wyciąć skórkę z miękiszu. Nie zrobiłem tego - chleb bardzo dobrze moczy się na całej powierzchni.
Krok 3:
Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Aby cebula w ogóle nie czuła się w kotletach, możesz przepuścić ją przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. To prawda, że w tym przypadku cebula pozwoli na dużo wilgoci, a mięso mielone może wymagać lekkiego zagęszczenia mąką lub semoliną. Jeśli Twoje dziecko nie lubi cebuli, możesz w ogóle nie dodawać jej do kotletów.
Krok 4:
W misce połącz mielonego kurczaka, cebulę, namoczony wyciśnięty chleb, jajko i sól. Jeśli dzieci są wystarczająco duże (uczniowie), możesz opcjonalnie dodać trochę czarnego mielonego pieprzu. Dzieci w wieku przedszkolnym zwykle nie dodają pieprzu do mięsa mielonego.
Krok 5:
Dokładnie zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie. Powinien być średniej gęstości, a nie płynny. Odstaw mięso mielone na 5 minut.
Krok 6:
Lekko wilgotnymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości i zwiń bułkę tartą ze wszystkich stron. Możesz również wziąć bułkę tartą gotową do sklepu lub zrobić ją samodzielnie z suszonego i pokruszonego białego chleba.
Krok 7:
Umieść kotlety w naczyniu do pieczenia wyłożonym naoliwionym pergaminem. Mam 8 kotletów.
Krok 8:
Połóż Podłużny kawałek masła na wierzchu każdego kotleta. Umieść kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od wielkości i grubości kotletów oraz funkcji piekarnika. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g