kotlety z kurczaka dla dzieci

delikatne, soczyste, miękkie, pyszne, łatwe do gotowania! Kotlety z kurczaka dla dzieci są bardzo apetyczne. Podczas pieczenia masło topi się i wsiąka w kotlety. Zapobiega to przesuszeniu i utrzymuje sok mięsny w środku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 17 g
tłuszcze 15 % 6 g
węglowodany 41 % 16 g
188 kcal
IG: 6 / 56 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste i delikatne kotlety z kurczaka dla dzieci? Sekret takich kotletów jest w rzeczywistości bardzo prosty. Ale wszystko w porządku. Zacznij od przygotowania niezbędnych produktów zgodnie z listą. Mielony kurczak powinien składać się z piersi, bez domieszek skóry i tłuszczu. Dlatego lepiej jest samodzielnie zrobić mięso mielone, siekając pierś w blenderze lub przepuszczając ją przez maszynę do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bułkę w plasterki, zalej mlekiem i pozostaw do namoczenia. Następnie dobrze wyciśnij nadmiar mleka. Przed namoczeniem zdecyduj, czy wyciąć skórkę z miękiszu. Nie zrobiłem tego - chleb bardzo dobrze moczy się na całej powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Aby cebula w ogóle nie czuła się w kotletach, możesz przepuścić ją przez maszynę do mięsa wraz z mięsem mielonym. To prawda, że w tym przypadku cebula pozwoli na dużo wilgoci, a mięso mielone może wymagać lekkiego zagęszczenia mąką lub semoliną. Jeśli Twoje dziecko nie lubi cebuli, możesz w ogóle nie dodawać jej do kotletów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce połącz mielonego kurczaka, cebulę, namoczony wyciśnięty chleb, jajko i sól. Jeśli dzieci są wystarczająco duże (uczniowie), możesz opcjonalnie dodać trochę czarnego mielonego pieprzu. Dzieci w wieku przedszkolnym zwykle nie dodają pieprzu do mięsa mielonego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie zagniataj mięso mielone, aż będzie gładkie. Powinien być średniej gęstości, a nie płynny. Odstaw mięso mielone na 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko wilgotnymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości i zwiń bułkę tartą ze wszystkich stron. Możesz również wziąć bułkę tartą gotową do sklepu lub zrobić ją samodzielnie z suszonego i pokruszonego białego chleba.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść kotlety w naczyniu do pieczenia wyłożonym naoliwionym pergaminem. Mam 8 kotletów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż Podłużny kawałek masła na wierzchu każdego kotleta. Umieść kotlety w piekarniku nagrzanym do 180°C na 25-30 minut. Dokładny czas zależy od wielkości i grubości kotletów oraz funkcji piekarnika. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy