marmurkowy kurczak z żelatyną w piekarniku

Oryginalna, aromatyczna, pyszna przekąska! Na wakacje! Marmurkowy kurczak z żelatyną to pieczone w piekarniku kawałki fileta z warstwami papryki i oliwek. Po schłodzeniu uzyskuje się oryginalne, piękne danie, które z pewnością stanie się ozdobą stołu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 84 % 21 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 8 % 2 g
113 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marmurkowego kurczaka z żelatyną w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Paprykę można przyjmować w różnych kolorach, mam połowę żółtej i czerwonej. Zamiast oliwek nadają się oliwki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój filety wzdłuż na paski o grubości 1,5-2 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przyprawy i przyprawy (papryka, bazylia, curry i czarny mielony pieprz) połącz i wymieszaj. Przyprawy można uzupełniać, zwiększać lub zmniejszać w zależności od upodobań i preferencji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz pokrojony filet z kurczaka z mieszanką przypraw i żelatyną. Sól, dodaj trochę wody, aby żelatyna lepiej się rozproszyła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw kurczaka na stole na 1-1, 5 godziny, aby żelatyna pęczniała, a mięso nasączone przyprawami i przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i łodygi. Pokrój paprykę wzdłuż na paski o średniej grubości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do gotowania można użyć dowolnej formy. Mam prostokątny silikon. W formie umieściłem rękaw do pieczenia, w którym przeciąłem górę. Odpowiednia jest również folia. Połóż jedną trzecią fileta z kurczaka na dnie formy. Ułóż paski mięsa wzdłuż formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na warstwie filetów podobnie wzdłuż umieść połowę przygotowanej papryki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść połowę czarnych oliwek między paskami pieprzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie rozprowadź równomiernie jedną trzecią filetów z kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powtórz warstwę pozostałej papryki i czarnych oliwek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj warzywa i oliwki filetem z kurczaka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zakryj Rękaw u góry, zabezpiecz krawędzie klipsami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz mięso w rozgrzanym piekarniku 180C przez 60-70 minut, aż będzie ugotowane.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowego kurczaka pozostaw do ostygnięcia w formie. Na wierzchu umieść jakiś ładunek, taki jak worek płatków zbożowych, tak aby galaretowata masa rozprowadziła się na całej wysokości mięsa z kurczaka. Pożądane jest, aby ładunek leżał na całej powierzchni. Gdy kurczak ostygnie do temperatury pokojowej, włóż go do lodówki na 10-12 godzin, aby dalej schłodzić i zestalić żelatynę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wyjmij Schłodzone mięso z formy, zdejmij rękaw i odwróć do góry nogami na półmisek. Pokrój marmurkowego kurczaka na porcje i podawaj jako zimną przekąskę, udekorowaną warzywami i ziołami. Smacznego!

do tego przepisu nadaje się każda forma żaroodporna: silikonowa, metalowa, ceramiczna lub szklana, najlepiej prostokątna.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy