skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić marmurkowego kurczaka z żelatyną w piekarniku? Przygotuj niezbędne składniki. Paprykę można przyjmować w różnych kolorach, mam połowę żółtej i czerwonej. Zamiast oliwek nadają się oliwki.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Pokrój filety wzdłuż na paski o grubości 1,5-2 cm.
Krok 3:
Przyprawy i przyprawy (papryka, bazylia, curry i czarny mielony pieprz) połącz i wymieszaj. Przyprawy można uzupełniać, zwiększać lub zmniejszać w zależności od upodobań i preferencji.
Krok 4:
Połącz pokrojony filet z kurczaka z mieszanką przypraw i żelatyną. Sól, dodaj trochę wody, aby żelatyna lepiej się rozproszyła.
Krok 5:
Wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw kurczaka na stole na 1-1, 5 godziny, aby żelatyna pęczniała, a mięso nasączone przyprawami i przyprawami.
Krok 6:
Umyj paprykę, uwolnij ją z nasion i łodygi. Pokrój paprykę wzdłuż na paski o średniej grubości.
Krok 7:
Do gotowania można użyć dowolnej formy. Mam prostokątny silikon. W formie umieściłem rękaw do pieczenia, w którym przeciąłem górę. Odpowiednia jest również folia. Połóż jedną trzecią fileta z kurczaka na dnie formy. Ułóż paski mięsa wzdłuż formy.
Krok 8:
Na warstwie filetów podobnie wzdłuż umieść połowę przygotowanej papryki.
Krok 9:
Umieść połowę czarnych oliwek między paskami pieprzu.
Krok 10:
Następnie rozprowadź równomiernie jedną trzecią filetów z kurczaka.
Krok 11:
Powtórz warstwę pozostałej papryki i czarnych oliwek.
Krok 12:
Przykryj warzywa i oliwki filetem z kurczaka.
Krok 13:
Zakryj Rękaw u góry, zabezpiecz krawędzie klipsami.
Krok 14:
Piecz mięso w rozgrzanym piekarniku 180C przez 60-70 minut, aż będzie ugotowane.
Krok 15:
Gotowego kurczaka pozostaw do ostygnięcia w formie. Na wierzchu umieść jakiś ładunek, taki jak worek płatków zbożowych, tak aby galaretowata masa rozprowadziła się na całej wysokości mięsa z kurczaka. Pożądane jest, aby ładunek leżał na całej powierzchni. Gdy kurczak ostygnie do temperatury pokojowej, włóż go do lodówki na 10-12 godzin, aby dalej schłodzić i zestalić żelatynę.
Krok 16:
Wyjmij Schłodzone mięso z formy, zdejmij rękaw i odwróć do góry nogami na półmisek. Pokrój marmurkowego kurczaka na porcje i podawaj jako zimną przekąskę, udekorowaną warzywami i ziołami. Smacznego!
do tego przepisu nadaje się każda forma żaroodporna: silikonowa, metalowa, ceramiczna lub szklana, najlepiej prostokątna.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g