zapiekanka z surowych ziemniaków z serem w piekarniku

Prosta i obfita zapiekanka z surowych ziemniaków i sera! Można go podawać jako osobne danie lub jako dodatek do dań mięsnych. Zestaw składników do tej zapiekanki jest bardzo prosty, ale wynik jest pyszny! W środku są delikatne ziemniaki z serem, a na wierzchu aromatyczna rumiana skórka sera!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 5 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 50 % 14 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W sklepie lepiej kupić ziemniaki oznaczone jako "do gotowania", ponieważ surowe ziemniaki są używane do zapiekanek, a podczas pieczenia w piekarniku takie ziemniaki ugotują się wystarczająco szybko. Używaj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Jaja kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Lepiej jest użyć sera świeżo wyjętego z lodówki, ponieważ łatwiej będzie go zetrzeć. Nie trzeba drobno pocierać sera, ponieważ w wysokiej temperaturze w piekarniku i tak się stopi, niezależnie od wybranej małej lub grubej tarki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż połowę startego sera do miski i wbij do niej 1 jajko kurze, wymieszaj. Potrzebujemy tej serowo-jajecznej masy na wierzch zapiekanki. Dzięki niej na powierzchni zapiekanki tworzy się apetyczna złota skorupa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż drugą połowę startego sera do innej czystej, większej miski. Ubij pozostałe jajko kurze, dodaj majonez i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz zacznij przygotowywać bazę ziemniaczaną. Musi być ugotowany jako ostatni, aby nie miał czasu na ciemnienie. Ziemniaki umyć, obrać i grubo zetrzeć. Są tu dwie opcje. Po pierwsze: za pomocą tarki kuchennej. Drugi: za pomocą blendera zmiel ziemniaki w blenderze za pomocą tarczy z grubą tarką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś starte ziemniaki do miski z mieszanką sera, jajka, majonezu i czosnku. Sól, pieprz, dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj formę, w której będziesz piec zapiekankę ziemniaczaną. Używam formy o małej średnicy(20 cm). Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Rozłóż masę ziemniaczano-serową i spłaszcz. Kolejną warstwą ułożyć masę serowo-jajeczną, a także wygładzić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść formę z zapiekanką z surowych ziemniaków i sera w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez około 40 minut. W tym czasie masa powinna się chwycić i złocić. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy