skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W sklepie lepiej kupić ziemniaki oznaczone jako "do gotowania", ponieważ surowe ziemniaki są używane do zapiekanek, a podczas pieczenia w piekarniku takie ziemniaki ugotują się wystarczająco szybko. Używaj twardego sera: rosyjskiego, Poshekhon i podobnych rodzajów serów. Jaja kategorii C1.
Krok 2:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce. Lepiej jest użyć sera świeżo wyjętego z lodówki, ponieważ łatwiej będzie go zetrzeć. Nie trzeba drobno pocierać sera, ponieważ w wysokiej temperaturze w piekarniku i tak się stopi, niezależnie od wybranej małej lub grubej tarki.
Krok 3:
Przełóż połowę startego sera do miski i wbij do niej 1 jajko kurze, wymieszaj. Potrzebujemy tej serowo-jajecznej masy na wierzch zapiekanki. Dzięki niej na powierzchni zapiekanki tworzy się apetyczna złota skorupa.
Krok 4:
Włóż drugą połowę startego sera do innej czystej, większej miski. Ubij pozostałe jajko kurze, dodaj majonez i ząbki czosnku przepuszczone przez prasę. Wymieszać.
Krok 5:
Teraz zacznij przygotowywać bazę ziemniaczaną. Musi być ugotowany jako ostatni, aby nie miał czasu na ciemnienie. Ziemniaki umyć, obrać i grubo zetrzeć. Są tu dwie opcje. Po pierwsze: za pomocą tarki kuchennej. Drugi: za pomocą blendera zmiel ziemniaki w blenderze za pomocą tarczy z grubą tarką.
Krok 6:
Przenieś starte ziemniaki do miski z mieszanką sera, jajka, majonezu i czosnku. Sól, pieprz, dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Krok 7:
Przygotuj formę, w której będziesz piec zapiekankę ziemniaczaną. Używam formy o małej średnicy(20 cm). Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj spód i boki formy olejem roślinnym. Rozłóż masę ziemniaczano-serową i spłaszcz. Kolejną warstwą ułożyć masę serowo-jajeczną, a także wygładzić.
Krok 8:
Umieść formę z zapiekanką z surowych ziemniaków i sera w piekarniku nagrzanym do 180 ° C i piecz przez około 40 minut. W tym czasie masa powinna się chwycić i złocić. Czas trwania i temperatura pieczenia mogą się różnić w zależności od temperatury i konstrukcji piekarnika.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
Jak sprawdzić, czy zapiekanka jest gotowa? Gdy na powierzchni utworzy się lekka złota skorupa, weź szpikulec i przebij zapiekankę w kilku miejscach. Jeśli szpikulec jest suchy, zapiekanka jest gotowa.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g