pieczona wieprzowina z jabłkami w piekarniku

najsmaczniejszy, oryginalny, pikantny, na świątecznym stole! Wieprzowina z jabłkami jest nadal pieczona w piekarniku i już drażni się swoim aromatem! Mięso okazuje się niezwykle delikatne, soczyste, apetyczne. Wygodnie jest pokroić na porcje i podawać samodzielnie, z dodatkiem lub sałatką. I wygląda pięknie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
215 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec wieprzowinę z jabłkami? Przygotuj niezbędne produkty. Mam schab, możesz wziąć niezbyt tłustą część szyjną, szynkę lub polędwicę. Jabłka są lepsze słodko-kwaśne, Duże.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj marynatę. Do tego potrzebujemy jednego jabłka. Obierz go ze skórki i nasion, pokrój na kawałki. Zmiel jabłko za pomocą blendera zanurzeniowego na puree. Możesz zetrzeć jabłko na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj gałązkę rozmarynu, oderwij liście. Świeży rozmaryn można zastąpić suchym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W odpowiedniej wielkości misce połącz mus jabłkowy, paprykę, kolendrę, oliwę z oliwek. Dodaj sól, liście rozmarynu, czarny pieprz, dobrze wymieszaj. Jeśli wieprzowina jest bardziej tłusta, zmniejsz ilość oliwy z oliwek do 2 łyżek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. W mięsie wykonaj nacięcia poprzeczne w odległości 1 cm od siebie i bez cięcia do dołu około 1 cm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przetrzyj mięso ze wszystkich stron i w kieszeniach marynatą jabłkową. Przykryj mięso folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na 4-5 godzin, najlepiej na noc. Im dłużej trwa marynowanie, tym smaczniejsze będzie gotowe danie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pozostałe jabłka na pół, obierz nasiona. Jabłka pokroić w plastry o grubości co najmniej 0,5 cm.zbyt cienkie jabłka nie kroić, aby po upieczeniu zachowały swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż marynowane mięso do naczynia do pieczenia. Włóż 2 plasterki jabłka do każdej kieszeni. Między mięsem a krawędziami formy można również ułożyć plasterki jabłka. Wtedy mięso nie przyklei się do formy podczas gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piecz mięso w rozgrzanym piekarniku 180-190C przez około 1 godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Gotowość mięsa można sprawdzić nożem, powinno być miękkie. Czas gotowania może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od charakterystyki piekarnika. Na tej podstawie dostosuj temperaturę i czas pieczenia, koncentrując się na piekarniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój mięso na porcje i podawaj. Smacznego!

miękkie, soczyste mięso z plasterkami jabłka to najsmaczniejsze rozwiązanie na wakacje! Wygodna, piękna prezentacja i jasny smak. Ty i twoi goście na pewno to pokochacie!

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy