skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec wieprzowinę z jabłkami? Przygotuj niezbędne produkty. Mam schab, możesz wziąć niezbyt tłustą część szyjną, szynkę lub polędwicę. Jabłka są lepsze słodko-kwaśne, Duże.
Krok 2:
Najpierw przygotuj marynatę. Do tego potrzebujemy jednego jabłka. Obierz go ze skórki i nasion, pokrój na kawałki. Zmiel jabłko za pomocą blendera zanurzeniowego na puree. Możesz zetrzeć jabłko na drobnej tarce.
Krok 3:
Umyj gałązkę rozmarynu, oderwij liście. Świeży rozmaryn można zastąpić suchym.
Krok 4:
W odpowiedniej wielkości misce połącz mus jabłkowy, paprykę, kolendrę, oliwę z oliwek. Dodaj sól, liście rozmarynu, czarny pieprz, dobrze wymieszaj. Jeśli wieprzowina jest bardziej tłusta, zmniejsz ilość oliwy z oliwek do 2 łyżek.
Krok 5:
Umyj wieprzowinę, osusz ręcznikami papierowymi. W mięsie wykonaj nacięcia poprzeczne w odległości 1 cm od siebie i bez cięcia do dołu około 1 cm.
Krok 6:
Przetrzyj mięso ze wszystkich stron i w kieszeniach marynatą jabłkową. Przykryj mięso folią spożywczą i pozostaw do marynowania w lodówce na 4-5 godzin, najlepiej na noc. Im dłużej trwa marynowanie, tym smaczniejsze będzie gotowe danie.
Krok 7:
Pokrój pozostałe jabłka na pół, obierz nasiona. Jabłka pokroić w plastry o grubości co najmniej 0,5 cm.zbyt cienkie jabłka nie kroić, aby po upieczeniu zachowały swój kształt.
Krok 8:
Włóż marynowane mięso do naczynia do pieczenia. Włóż 2 plasterki jabłka do każdej kieszeni. Między mięsem a krawędziami formy można również ułożyć plasterki jabłka. Wtedy mięso nie przyklei się do formy podczas gotowania.
Krok 9:
Przykryj formę folią na górze.
Krok 10:
Piecz mięso w rozgrzanym piekarniku 180-190C przez około 1 godzinę. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 25 minut, aż się zarumieni. Gotowość mięsa można sprawdzić nożem, powinno być miękkie. Czas gotowania może różnić się od wskazanego, ponieważ zależy od charakterystyki piekarnika. Na tej podstawie dostosuj temperaturę i czas pieczenia, koncentrując się na piekarniku.
Krok 11:
Pokrój mięso na porcje i podawaj. Smacznego!
miękkie, soczyste mięso z plasterkami jabłka to najsmaczniejsze rozwiązanie na wakacje! Wygodna, piękna prezentacja i jasny smak. Ty i twoi goście na pewno to pokochacie!
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g