filet z mintaja w piekarniku z cebulą i pomidorami

Spróbuj tej delikatnej ryby otoczonej pieczonymi warzywami! Filet z mintaja w piekarniku z cebulą i pomidorami to jedna z doskonałych opcji na późny obiad lub niedzielny lunch w rodzinnym gronie. Przygotowanie tego dania jest niesamowicie proste i wystarczająco szybkie. Jego jasne kolory i pikantny aromat przypraw i przypraw podbiją serce każdego smakosza i nie pozostawiają nikogo obojętnym ani głodnym. Ponadto takie danie będzie bardzo przydatne i pożywne dla wszystkich członków rodziny.
UrmidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 6 g
tłuszcze 25 % 3 g
węglowodany 25 % 3 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

2. Dokładnie spłucz filet z mintaja pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na średnie kawałki.

3. W małym pojemniku wymieszaj 3/4 części oliwy z oliwek, soli morskiej, czarnego pieprzu i suszonego tymianku. Dodaj skórkę z cytryny. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę. Dodaj posiekany czosnek do pojemnika i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz kawałki mintaja w pojemniku z przyprawami. I pozostaw filety rybne do marynowania.

4. Wszystkie warzywa niezbędne do tego dania oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój cebulę i szalotkę w cienkie półpierścienie. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki lub pozostawić w całości (jeśli są za małe).

4. Nasmaruj ognioodporną szklaną formę lub żeliwną patelnię oliwą z oliwek. Połóż posiekaną cebulę na dnie naczyń i połóż pomidory koktajlowe na wierzchu. Skrop warzywa pozostałą oliwą z oliwek. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.

5. Umieść warzywa do pieczenia w nagrzanym piekarniku na około pół godziny, aby stały się miękkie.

6. Po upływie określonego czasu wyjmij formę z warzywami z piekarnika i ułóż kawałki już marynowanego fileta rybnego wśród warzyw. Na wierzch polej ryby i warzywa resztkami marynaty. I ponownie włóż formę do piekarnika na około 7-8 minut, aby ryba się upiekła.

gdy ryba będzie gotowa, możesz wyjąć naczynie z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć. Przed podaniem możesz udekorować danie plasterkami cytryny i posypać gałązkami świeżych ziół, jeśli chcesz.

gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal / 100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy