skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
2. Dokładnie spłucz filet z mintaja pod bieżącą wodą i wytrzyj ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój na średnie kawałki.
3. W małym pojemniku wymieszaj 3/4 części oliwy z oliwek, soli morskiej, czarnego pieprzu i suszonego tymianku. Dodaj skórkę z cytryny. Obierz czosnek, opłucz i posiekaj, przepuszczając przez specjalną prasę. Dodaj posiekany czosnek do pojemnika i dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Zanurz kawałki mintaja w pojemniku z przyprawami. I pozostaw filety rybne do marynowania.
4. Wszystkie warzywa niezbędne do tego dania oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój cebulę i szalotkę w cienkie półpierścienie. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki lub pozostawić w całości (jeśli są za małe).
4. Nasmaruj ognioodporną szklaną formę lub żeliwną patelnię oliwą z oliwek. Połóż posiekaną cebulę na dnie naczyń i połóż pomidory koktajlowe na wierzchu. Skrop warzywa pozostałą oliwą z oliwek. Dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku.
5. Umieść warzywa do pieczenia w nagrzanym piekarniku na około pół godziny, aby stały się miękkie.
6. Po upływie określonego czasu wyjmij formę z warzywami z piekarnika i ułóż kawałki już marynowanego fileta rybnego wśród warzyw. Na wierzch polej ryby i warzywa resztkami marynaty. I ponownie włóż formę do piekarnika na około 7-8 minut, aby ryba się upiekła.
gdy ryba będzie gotowa, możesz wyjąć naczynie z piekarnika. Pozwól mu trochę ostygnąć. Przed podaniem możesz udekorować danie plasterkami cytryny i posypać gałązkami świeżych ziół, jeśli chcesz.
gotowe! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal / 100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g