Gołąbki w śmietanie w piekarniku

domowe pyszne, apetyczne i zdrowe! Pieczone gołąbki w śmietanie to popularne, niedrogie, satysfakcjonujące danie. Łatwo jest im nakarmić dużą rodzinę. Gołąbki są przygotowywane nie tylko na codzienną kolację lub lunch. Na świątecznym stole zajmują również honorowe miejsce.
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 45 % 13 g
164 kcal
IG: 38 / 62 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przygotowujemy niezbędne produkty. Bierzemy małą kapustę. Demontujemy go na liście (18-20 sztuk). Należy to zrobić ostrożnie, aby ich nie rozerwać. Możesz iść inną, bezpieczniejszą drogą. Wytnij łodygę ostrym nożem. W takim przypadku główka kapusty jest gotowana w całości. Następnie demontujemy liście.
odmierz ryż. Myjemy go kilka razy w zimnej wodzie. Gotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanej. Połóż na sicie.
w tym czasie pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe. Obrane marchewki są grubo wcierane na tarce.
wlej olej słonecznikowy na patelnię. Rozgrzewać. Pass warzywa do miękkości. Wyłącz ogień.
w misce połącz mięso mielone, ryż, smażoną cebulę i marchewkę. Solić. Dodaj paprykę, pieprz, gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa. Na przykład koperek, pietruszka, zielona cebula. Mieszać. Masa powinna być jednorodna. Odkładamy ją na bok.
mięso mielone może być nie tylko wieprzowiną, wołowiną, ale także kurczakiem.
wlej wodę do garnka. Podpalamy. Gdy się zagotuje, rozłóż liście kapusty. Gotuj je przez kilka minut. Wyjmij do durszlaka. Pozwól płynowi spłynąć.
ważne jest, aby nie rozgotować kapusty. W przeciwnym razie straci elastyczność i rozłoży się w dłoniach.
nadziewamy gołąbki. Bierzemy liść kapusty. Ostrożnie odetnij grube żyły. W ten sposób łatwiej będzie je zwinąć. Rozłóż 1-2 łyżki gotowego nadzienia na dolnej części arkusza. Zginamy krawędzie po obu stronach i owijamy kopertą. Gotowe gołąbki przed pieczeniem są dobrze smażone z obu stron, aż będą lekko rumiane. Ale to nie jest konieczne. Szczelnie układamy je w odpowiednim naczyniu do pieczenia.
przygotowanie sosu. Osobno w pojemniku wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami lub całkowicie wykluczyć z przepisu. Na patelni smażyć cebulę pokrojoną w półpierścienie, aż będzie przezroczysta. Dodaj mieszankę śmietany i makaronu. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać. Sól i pieprz do smaku. Możesz dodać posiekane warzywa. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Wyłącz ogień. Napełnij gołąbki gorącym sosem.
gołąbki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia około 1 godziny. W tym czasie kapusta powinna stać się miękka, przezroczysta.
formę można przykryć folią. Piec pod nim przez 30 minut. Następnie zdejmij" pokrywkę " z folii. Wracamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aby wierzch naczynia się zarumienił.
gotowe gołąbki układamy na talerzach. W razie potrzeby posyp posiekanym koperkiem i startym serem. Wlać śmietanę. Podawaj danie na gorąco. Próbować. Gołąbki w śmietanie okazały się delikatne, miękkie i pachnące. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy