skład / składniki
metoda gotowania
przygotowujemy niezbędne produkty. Bierzemy małą kapustę. Demontujemy go na liście (18-20 sztuk). Należy to zrobić ostrożnie, aby ich nie rozerwać. Możesz iść inną, bezpieczniejszą drogą. Wytnij łodygę ostrym nożem. W takim przypadku główka kapusty jest gotowana w całości. Następnie demontujemy liście.
odmierz ryż. Myjemy go kilka razy w zimnej wodzie. Gotuj w osolonej wodzie do połowy ugotowanej. Połóż na sicie.
w tym czasie pokrój cebulę tak małą, jak to możliwe. Obrane marchewki są grubo wcierane na tarce.
wlej olej słonecznikowy na patelnię. Rozgrzewać. Pass warzywa do miękkości. Wyłącz ogień.
w misce połącz mięso mielone, ryż, smażoną cebulę i marchewkę. Solić. Dodaj paprykę, pieprz, gałkę muszkatołową. W razie potrzeby dodaj posiekane warzywa. Na przykład koperek, pietruszka, zielona cebula. Mieszać. Masa powinna być jednorodna. Odkładamy ją na bok.
mięso mielone może być nie tylko wieprzowiną, wołowiną, ale także kurczakiem.
wlej wodę do garnka. Podpalamy. Gdy się zagotuje, rozłóż liście kapusty. Gotuj je przez kilka minut. Wyjmij do durszlaka. Pozwól płynowi spłynąć.
ważne jest, aby nie rozgotować kapusty. W przeciwnym razie straci elastyczność i rozłoży się w dłoniach.
nadziewamy gołąbki. Bierzemy liść kapusty. Ostrożnie odetnij grube żyły. W ten sposób łatwiej będzie je zwinąć. Rozłóż 1-2 łyżki gotowego nadzienia na dolnej części arkusza. Zginamy krawędzie po obu stronach i owijamy kopertą. Gotowe gołąbki przed pieczeniem są dobrze smażone z obu stron, aż będą lekko rumiane. Ale to nie jest konieczne. Szczelnie układamy je w odpowiednim naczyniu do pieczenia.
przygotowanie sosu. Osobno w pojemniku wymieszaj śmietanę i koncentrat pomidorowy. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami lub całkowicie wykluczyć z przepisu. Na patelni smażyć cebulę pokrojoną w półpierścienie, aż będzie przezroczysta. Dodaj mieszankę śmietany i makaronu. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać. Sól i pieprz do smaku. Możesz dodać posiekane warzywa. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Wyłącz ogień. Napełnij gołąbki gorącym sosem.
gołąbki wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Czas pieczenia około 1 godziny. W tym czasie kapusta powinna stać się miękka, przezroczysta.
formę można przykryć folią. Piec pod nim przez 30 minut. Następnie zdejmij" pokrywkę " z folii. Wracamy do piekarnika na kolejne 20-30 minut, aby wierzch naczynia się zarumienił.
gotowe gołąbki układamy na talerzach. W razie potrzeby posyp posiekanym koperkiem i startym serem. Wlać śmietanę. Podawaj danie na gorąco. Próbować. Gołąbki w śmietanie okazały się delikatne, miękkie i pachnące. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g