pikantne skrzydełka z kurczaka w piekarniku

danie z pieprzem dla przyjaznego Towarzystwa! Pikantne skrzydełka z kurczaka w piekarniku są bardzo łatwe i proste do przygotowania. W środku są palące i pikantne z apetyczną brązową skórką. To danie świetnie sprawdzi się jako przystawka na przyjęcie piwne. Można go również przygotować jako główny gorący, rozcieńczając pikantny smak skrzydełek dodatkiem świeżych warzyw i ziół.
Petra-♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 17 g
tłuszcze 38 % 14 g
węglowodany 16 % 6 g
212 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka w piekarniku?

1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.

2. Dobrze opłucz skrzydełka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Rozłóż skrzydła na desce do krojenia i przetnij je wzdłuż stawu barkowego. Sól do smaku.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę, czosnek w proszku, ostrą czerwoną paprykę i paprykę w odpowiednich proporcjach. Dobrze wszystko wymieszaj. Umieść skrzydełka z kurczaka w dużej, szczelnej plastikowej torbie i posyp suchą mieszanką mąki i przypraw. Szczelnie Zakręć torebkę i dokładnie wymieszaj mięso z kurczaka z przyprawami.

4. Połóż arkusz folii do pieczenia na blasze do pieczenia i posmaruj go olejem roślinnym połóż skrzydełka kurczaka zwinięte w mące i przyprawach na arkuszu folii i włóż je do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez dwadzieścia minut.

5. Podczas pieczenia skrzydeł w piekarniku przygotuj polewę do mięsa. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Dobrze ubij wszystko trzepaczką lub zwykłym widelcem. Dodaj sos Tabasco i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby można dostosować smak pikantnego lukru, dodając trochę więcej lub dodając mniej sosu Tabasco.

6. Wyjmij skrzydełka z kurczaka z piekarnika i posmaruj każdy kawałek mięsa gotowaną pikantną polewą. Ponownie wyślij skrzydła do piekarnika do pieczenia przez 5 minut. Następnie ponownie wyjmij blachę do pieczenia z mięsem, Odwróć skrzydełka kurczaka na drugą stronę i posmaruj je pozostałą ostrą glazurą po drugiej stronie. Włóż skrzydła do piekarnika na kolejne 5 minut, aż będą ugotowane.

gotowe pikantne skrzydełka z kurczaka przełóż na piękny talerz i podawaj ze świeżymi warzywami, takimi jak marchewka i seler.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Syrop klonowy - 241   kcal/100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy