skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić pikantne skrzydełka z kurczaka w piekarniku?
1. Włącz piekarnik na 180-200 stopni Celsjusza.
2. Dobrze opłucz skrzydełka kurczaka pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Rozłóż skrzydła na desce do krojenia i przetnij je wzdłuż stawu barkowego. Sól do smaku.
3. W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę, czosnek w proszku, ostrą czerwoną paprykę i paprykę w odpowiednich proporcjach. Dobrze wszystko wymieszaj. Umieść skrzydełka z kurczaka w dużej, szczelnej plastikowej torbie i posyp suchą mieszanką mąki i przypraw. Szczelnie Zakręć torebkę i dokładnie wymieszaj mięso z kurczaka z przyprawami.
4. Połóż arkusz folii do pieczenia na blasze do pieczenia i posmaruj go olejem roślinnym połóż skrzydełka kurczaka zwinięte w mące i przyprawach na arkuszu folii i włóż je do nagrzanego piekarnika do pieczenia przez dwadzieścia minut.
5. Podczas pieczenia skrzydeł w piekarniku przygotuj polewę do mięsa. Aby to zrobić, w małej misce wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Dobrze ubij wszystko trzepaczką lub zwykłym widelcem. Dodaj sos Tabasco i ponownie wymieszaj. W razie potrzeby można dostosować smak pikantnego lukru, dodając trochę więcej lub dodając mniej sosu Tabasco.
6. Wyjmij skrzydełka z kurczaka z piekarnika i posmaruj każdy kawałek mięsa gotowaną pikantną polewą. Ponownie wyślij skrzydła do piekarnika do pieczenia przez 5 minut. Następnie ponownie wyjmij blachę do pieczenia z mięsem, Odwróć skrzydełka kurczaka na drugą stronę i posmaruj je pozostałą ostrą glazurą po drugiej stronie. Włóż skrzydła do piekarnika na kolejne 5 minut, aż będą ugotowane.
gotowe pikantne skrzydełka z kurczaka przełóż na piękny talerz i podawaj ze świeżymi warzywami, takimi jak marchewka i seler.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal / 100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Syrop klonowy - 241 kcal/100g
- Sos Tabasco - 12 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g