skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W tym przepisie powiem Ci, jak upiec paszteciki z gotowego ciasta francuskiego. Przygotowujemy produkty: ziemniaki, cebulę, mięso mielone (wieprzowina/wołowina), ciasto francuskie bez drożdży (przenosimy je z zamrażarki do lodówki wieczorem - na noc "odejdzie").
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w plastry, cebulę w kostkę, włóż do szklanego naczynia z pokrywką, dodaj czarny pieprz, majonez, sól.
Krok 3:
Wymieszaj, przykryj i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 minut lub tryb "warzywa". Jak widać, ziemniaki zachowują swój kształt, nie ma nadmiaru wody i szybko się gotują. Wyjmujemy z kuchenki mikrofalowej, pozwalamy ostygnąć.
Krok 4:
Przygotuj ciasto, jak pokazano na rysunku: na jednej części ciasta rozprowadzamy mięso mielone cienką warstwą, a na drugiej wykonujemy nacięcia w szachownicę.
Krok 5:
Rozłóż schłodzone ziemniaki na mielonym mięsie, ostrożnie rozciągnij część ciasta, w której wykonano nacięcia, aż ciasto stanie się ażurowe. Tworzymy ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-230 stopni na 15 minut.
Krok 6:
Zobacz, co się stało! Bardzo smaczne takie gorące ciasta do jedzenia w połączeniu z zimną niskotłuszczową śmietaną.
chcesz zaskoczyć swoje domowe pyszne szybkie weekendowe wypieki? To jest to, czego potrzeba! Zachwyć się dekoracją-to naprawdę zaskakuje zjadaczy. "Mamo, jak zrobiłeś te dziury?"Goście nie od razu uwierzą, że sama ugotowałaś to pyszne i piękne. Tak, nawet w ciągu godziny. Mały sekret-zawsze używam tego konkretnego ciasta-wygodnie jest z nim pracować, nie trzeba go rozwałkować: po rozłożeniu po jednej stronie znajduje się film. Wszystko, czego potrzebujesz, to pokroić na niezbędne kawałki. Mąka do wałkowania i dekorowania nie jest wymagana. Mięso mielone jest zawsze domowe-wieprzowina i wołowina, pamiętaj, aby dodać do niego czosnek i cebulę. Nie smaruję blachy do pieczenia i nie wkładam papieru. Wystarczy dobrze podgrzać blachę do pieczenia i szybko położyć na niej ciasta, aż ostygnie. Ciasto zawiera dużo oleju, więc nie przykleja się podczas pieczenia. Używam ciasta bez drożdży, ponieważ jest mniej kruche. Powodzenia, na pewno ci się uda!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g