skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kremówkę czekoladową z płynnym nadzieniem? Łatwe, szybkie i proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Czekolada jest najlepiej dobrej jakości z zawartością kakao co najmniej 70%. Weź mąkę najwyższej jakości.
Krok 2:
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Aby czekolada równomiernie się stopiła i nie przykleiła do ścian, należy ją okresowo mieszać. Wysokiej jakości czekolada okaże się jednorodna, gładka i błyszcząca.
Krok 3:
Masło również rozpuść i lekko ostudź.
Krok 4:
Wlej jeszcze ciepłe stopione masło do czekolady.
Krok 5:
Dobrze mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być gładka, błyszcząca.
Krok 6:
W osobnej misce połącz jajka, cukier i sól. Ubij mikserem, aż będzie puszysty i gładki. Ważne jest, aby cukier i sól stopiły się, w przeciwnym razie opadną na dno miski i obciążą ciasto. W takim przypadku masa powinna rozjaśnić się i zachować dużą liczbę pęcherzyków na powierzchni.
Krok 7:
Do ubitej masy jajecznej dodaj mieszankę czekoladowo-maślaną i ponownie ubij mikserem, aż będzie gładka.
Krok 8:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej do mieszanki czekoladowej. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta.
Krok 9:
Wymieszaj ciasto za pomocą silikonowej szpatułki. Powinno być jednorodne lepkie, ale niezbyt gęste ciasto.
Krok 10:
Foremki do muffinek dokładnie posmaruj masłem (nawet jeśli są silikonowe).
Krok 11:
Napełnij kokilki ciastem czekoladowym. Miałem wystarczająco dużo ciasta na dokładnie 6 foremek.
Krok 12:
Włóż kremówki do piekarnika nagrzanego do 200°C na 8-9 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Lepiej w ogóle nie oddalać się od piekarnika. W końcu warto trzymać kremówki przez dodatkową minutę, a środek ciasta zostanie upieczony i zmieni się z płynnego w bardzo lepki lub całkowicie upieczony. Gdy powierzchnia lekko uniesie się jak czapka, wyjmij babeczki z piekarnika i lekko ostudź w formie.
Krok 13:
Przenieś gotowe kremówki na talerz i natychmiast podawaj, dekorując jagodami i miętą. W razie potrzeby możesz podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g