kremówka czekoladowa z płynnym nadzieniem

bardzo szybki, niesamowicie smaczny, niedrogi, oryginalny! Kremówka czekoladowa z płynnym nadzieniem przygotujesz w maksymalnie 30 minut. Podawaj ten gorący deser z gałką kremowych lodów, aby docenić jego smak. Idealna uczta na kobiece święta i romantyczne wieczory!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 51 % 35 g
411 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kremówkę czekoladową z płynnym nadzieniem? Łatwe, szybkie i proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Jajka potrzebują dużych, wybranych. Czekolada jest najlepiej dobrej jakości z zawartością kakao co najmniej 70%. Weź mąkę najwyższej jakości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Aby czekolada równomiernie się stopiła i nie przykleiła do ścian, należy ją okresowo mieszać. Wysokiej jakości czekolada okaże się jednorodna, gładka i błyszcząca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masło również rozpuść i lekko ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jeszcze ciepłe stopione masło do czekolady.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze mieszaj, aż będzie gładka. Masa powinna być gładka, błyszcząca.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce połącz jajka, cukier i sól. Ubij mikserem, aż będzie puszysty i gładki. Ważne jest, aby cukier i sól stopiły się, w przeciwnym razie opadną na dno miski i obciążą ciasto. W takim przypadku masa powinna rozjaśnić się i zachować dużą liczbę pęcherzyków na powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do ubitej masy jajecznej dodaj mieszankę czekoladowo-maślaną i ponownie ubij mikserem, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej do mieszanki czekoladowej. Mąka może potrzebować mniej lub więcej, skup się na konsystencji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj ciasto za pomocą silikonowej szpatułki. Powinno być jednorodne lepkie, ale niezbyt gęste ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Foremki do muffinek dokładnie posmaruj masłem (nawet jeśli są silikonowe).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij kokilki ciastem czekoladowym. Miałem wystarczająco dużo ciasta na dokładnie 6 foremek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Włóż kremówki do piekarnika nagrzanego do 200°C na 8-9 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika. Lepiej w ogóle nie oddalać się od piekarnika. W końcu warto trzymać kremówki przez dodatkową minutę, a środek ciasta zostanie upieczony i zmieni się z płynnego w bardzo lepki lub całkowicie upieczony. Gdy powierzchnia lekko uniesie się jak czapka, wyjmij babeczki z piekarnika i lekko ostudź w formie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś gotowe kremówki na talerz i natychmiast podawaj, dekorując jagodami i miętą. W razie potrzeby możesz podawać z gałką lodów waniliowych. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy